Európska únia nevie pomôcť Rumunom v otázke túlavých psov

NETKY.SK • 14 September 2013, 18:32 • 2 min
Európska únia nevie pomôcť Rumunom v otázke túlavých psov

BRUSEL - Tragický incident vyvolal mohutné reakcie verejnosti, ktorá vládu a najmä bukureštského starostu obvinila, že nerieši dlhodobý problém.

slovakia

left justify in out

Po smrti štvorročného chlapca z Bukurešti pri útoku psov sa túlavé psy dostali aj do Bruselu. V podobe zintenzívnených občianskych a poslaneckých výziev, ktoré žiadajú exekutívu EÚ, aby sa pokúsila riešiť problematiku túlavých psov na celoeurópskej úrovni. Brusel je bezmocný. Lisabonská zmluva Európskej komisii (EK) nedáva právomoci v tomto smere.
Štvorročný Ionut Anghel zomrel 2. septembra po tom, ako ho spolu so šesťročným bratom Andreiom v blízkosti bukureštského parku Tei napadla štvorica túlavých psov. Andrei po uhryznutí do nohy ušiel za babkou, ktorá bola s vnukmi na vychádzke. Ionut ujsť nestihol a ako ukázali výsledky pitvy, zomrel na intenzívne vonkajšie krvácanie. Na jeho tele boli objavené stovky psích uhryznutí.
Tragický incident vyvolal mohutné reakcie verejnosti, ktorá vládu a najmä bukureštského starostu obvinila, že nerieši dlhodobý problém. Podľa rumunského denníka Adevarul v roku 2012 v Bukurešti bolo ohlásených 16.000 prípadov útokov psov na ľudí (3300 z toho boli deti) a verejnosť nezabudla na február 2006, keď japonský podnikateľ v rumunskej metropole vykrvácal po prehryznutí tepny na nohe.

Rumuni evidujú obete útokov psov

Od roku 2008 rumunské úrady evidujú najmenej osem obetí na životoch spôsobené útokmi túlavých psov.
Prieskum verejnej mienky vykonaný spoločnosťou Sociopol medzi 9. a 12. septembrom na vzorke 1017 ľudí ukázal, že až 60 percent respondentov súhlasí s utratením psov bez majiteľa, 35 percent uviedlo ako najideálnejšie riešenie ich sterilizáciu. Podľa prieskumu 97 percent Rumunov už počulo o prípadoch útokov túlavých psov na ľudí.
Bukureštský primátor Sorin Oprescu, ktorý čelil najväčšej vlne kritiky za neriešenie dlhodobého problému, po Ionutovej smrti navrhol vypísanie referenda pre obyvateľov metropoly o utratení túlavých psov, ak ich do dvoch týždňov po umiestnení v útulku nepodarí adoptovať.
Referendum naplánované na začiatok októbra sa nebude konať, pretože Poslanecká snemovňa pod tlakom mediálnej kritiky a protestov ulice týždeň po Ionutovej smrti prijala pozmeňujúci návrh zákona o túlavých psoch. Ak do štrnástich pracovných dní nikto neprejaví o psy prijaté do útulkov záujem, úrady ich môžu utratiť. Mestské samosprávy však môžu v tejto záležitosti samé rozhodovať a správať sa podľa výšky rozpočtu na prevádzku útulkov.

Občianske protesty

Denník Adevarul uviedol, že nejde o lacnú záležitosť, lebo bukureštskú samosprávu odchytenie každého psa na ulici stojí 55 eur.
Prijatie zákona vyvolalo nové vlny občianskych protestov, tentokrát na čele s ochrancami zvierat, ktorí zákon odsudzujú ako zbytočne krutý a žiadajú iba sterilizáciu psov bez majiteľa. Kritika prišla aj spoza hraníc. Bývalá herečka a ochrankyňa práv zvierat Bridgite Bardottová nazvala rumunského prezidenta Traiana Basesca, ktorý zákon o psoch odobril, "tyranom, ktorý rád zabíja".
Európska komisia dostáva podnety občanov EÚ v záležitosti túlavých psov, avšak článok 13 Zmluvy o fungovaní EÚ jasne vymedzuje jej kompetencie a pôsobenie v oblasti poľnohospodárstva, rybného hospodárstva, dopravy, vnútorného trhu, výskumu a technologického rozvoja. Problematika túlavých psov sem napatrí a preto ide o kompetencie, ktoré zostávajú na pleciach národných vlád krajín EÚ.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies