Európska komisia spustila vyšetrovanie vlakového dopravcu České dráhy

NETKY.SK • 10 November 2016, 14:14 • 2 min
Európska komisia spustila vyšetrovanie vlakového dopravcu České dráhy

BRUSEL – Európska komisia (EK) dnes spustila vyšetrovanie českého vlakového dopravcu České dráhy (ČD). Firmu podozrieva z dumpingových cien cestovného, ktorými chce vytlačiť konkurenciu zo železničnej dopravy. To je v rozpore s protimonopolnými pravidlami Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

"Konkurencia znižuje ceny a zvyšuje kvalitu služieb. Musíme sa bližšie pozrieť na konanie firmy České dráhy a uistiť sa, že nevytláčajú z trhu konkurenčné firmy, čo by bolo na úkor pasažierov," vyhlásila eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Dodala, že vlaková doprava je pre Úniu dôležitá z hľadiska znižovania emisií.

 

Na základe sťažnosti vyslala EK v apríli tohto roka do ČD inšpekciu. Dnes vo veci spustila vyšetrovanie a začína sa celej záležitosti intenzívne venovať. Dĺžka vyšetrovania nie je známa a záleží od viacerých faktorov, ale spolupráca firmy s EK ho môže urýchliť.

 

ČD sú hlavným železničným dopravcom v Českej republike a do roku 2011 boli jediným dopravcom na linke Praha-Ostrava. Keď na trh vstúpili noví dopravcovia RegioJet a LEO Express, ČD na tejto trase výrazne znížili ceny. EK vyjadrila obavu, či nové ceny nie sú nižšie ako prevádzkové náklady prepravy.

 

Európska legislatíva zakazuje zneužívanie dominantného postavenia na trhu, čo môže ovplyvniť obchod medzi členskými štátmi Únie. Medzi zakázané praktiky patrí napríklad nekalá cenová politika alebo obchodné podmienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies