Európska komisia podala žalobu na krajiny, ktoré si neplnia utečenecké kvóty. My medzi nimi nie sme

NETKY.SK • 4 Január 2018, 12:57 • 2 min
Európska komisia podala žalobu na krajiny, ktoré si neplnia utečenecké kvóty. My medzi nimi nie sme

BRUSEL – Európska Komisia (EK) splnila to, čo sľubovala. Na Česko, Maďarsko a Poľsko podala žalobu na Súdnom dvore EÚ. Hlavným dôvodom žaloby je, že tieto krajiny nielen že neprijímajú utečencov, taktiež im odmietajú udeľovať azyl.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom hovorca súdu. Na to, že EK tento krok urobí upozorňoval ešte v decembri 1. podpredseda EK Frans Timmermans. Podľa informácií ČTK sa vypočutie uskutoční najskôr v novembri či decembri tohto roka.

 

"Európska komisia podala žalobu na Súdnom dvore EÚ proti Českej republike (C-719/17), Poľsku (C-715/17) a Maďarsku (C-718/17) kvôli porušeniu predpisov práva EÚ o relokáciu žiadateľov o azyl," uviedol hovorca súdu Balázs Lehóczki. 

 

Aj napriek tomu, že Slovensko zaujalo podobný postoj voči migrantom, nás sa žaloba netýka. Do vypočutia sa budú môcť zapojiť aj ostatné členské štáty, v prípade prejaveného záujmu. Hovorca súdu avizoval, že proces môže byť zdĺhavý a môže trvať aj viac ako rok, pričom je len na vôli samotných sudcov či budú chcieť dĺžku konania skrátiť.

 

Timmermans ešte v minulom roku nezabudol opomenúť, že tieto tri krajiny si neplnia povinnosti jednorazového prerozdeľovania žiadateľov o azyl v rámci EÚ, aj napriek tomu, že Súdny dvor EÚ potvrdil jeho platnosť.

 

Ani upozornenia EK však nedokázali zmeniť postoj týchto krajín, preto sa eurokomisári rozhodli vec už neodkladať a pristúpili k žalobe. Program, ktorý skončil v septembri minulého roka bol prijatý v roku 2015, aj keď s ním nesúhlasili viaceré členské štáty ako Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko či Rumunsko.

 

Slovensko spolu s Maďarskom podali žalobu na Európskom súde, aby sa odvolali proti tomuto programu, no neuspeli. Súd vyhodnotil program ako potrebný jednorazový mechanizmus, akým sa riešila masívna migračná vlna z Blízkeho Východu alebo Afriky.

 

Migračné kvóty mali uľahčiť náročnú situáciu v krajinách ako Grécko a Taliansko. Vysporiadať sa so státisícovými masami utečencov, ktorí opustili svoje domovy z rôznych dôvodov a prišli na starý kontinent. Pôvodným plánom bolo prerozdeliť si celkom 160-tisíc ľudí, no v skutočnosti sa po Európe rozmiestilo približne len 32-tisíc utečencov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies