Európska komisia je ochotná nahradiť povinné kvóty dobrovoľným systémom

NETKY.SK • 17 September 2015, 09:34 • 2 min
Európska komisia je ochotná nahradiť povinné kvóty dobrovoľným systémom

BRUSEL - Európska komisia (EK) je ochotná vzdať sa navrhovaných povinných kvót na prerozdelenie 120.000 utečencov v prospech dobrovoľného systému, ktorý požadujú krajiny strednej a východnej Európy. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov EÚ.

slovakia

left justify in out

Na mechanizme prerozdelenia 120.000 žiadateľov o azyl z Talianska, Grécka a Maďarska do ďalších členských štátov, ktorý navrhla EK, sa nedokázali zhodnúť ministri vnútra EÚ na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí v Bruseli.

 

Opäť by sa mali o to pokúsiť 22. septembra a európski činitelia nechcú pripustiť, aby ministerské rokovania opäť zlyhali. "Naším cieľom je zachovanie jednoty Európy," povedal dnes europoslancom komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

 

Ešte jednoznačnejšie sa vyjadril nemenovaný predstaviteľ EK, citovaný agentúrou Reuters, podľa ktorého už "povinný systém nie je v hre ... Na čom záleží, je zachovanie čísla 120.000."

 

Proti povinným kvótam najviac vystupujú Maďarsko, Slovensko, Česko, Rumunsko a Poľsko. Zatiaľ nie je jasné, či by s dobrovoľným systémom súhlasiť aj Nemecko a Francúzsko, keďže by na jeho základe zrejme museli prijať viac azylantov, než keby sa rozdeľovali prostredníctvom povinných kvót.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies