Európska centrálna banka bude v júni diskutovať o stratégii pre rok 2018

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 11:55 • 2 min
Európska centrálna banka bude v júni diskutovať o stratégii pre rok 2018

VIEDEŇ - Európska centrálna banka (ECB) bude v júni diskutovať o svojej stratégii pre rok 2018 a o potenciálnom ukončení svojej extrémne uvoľnenej menovej politiky, tvrdí člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny.

slovakia

left justify in out

ECB v marci uviedla, že vyhliadky ekonomiky eurozóny sa zlepšili, avšak ešte neprišiel čas na ukončenie monetárnych stimulov. Banka tak zatiaľ odoláva tlakom predovšetkým z Nemecka, aby začala ukončovať program nákupu cenných papierov.

 

"Na júnovom zasadnutí budeme musieť diskutovať o budúcej stratégii pre začiatok roka 2018," povedal Nowotny, ktorý je guvernérom rakúskej centrálnej banky, pre rakúsky denník Die Presse.

 

"Je jasné, že program nákupu aktív mal a má úspech. Na druhej strane je tiež jasné, že nemôže byť trvalým. To je tá výzva, ktorej budeme musieť čeliť," uviedol Nowotny. "Čím dlhšie bude tento program trvať, tým viac musíme uvažovať o jeho dôsledkoch."

 

Najbližšie zasadnutie Rady guvernérov ECB je naplánované na 8. júna a väčšina analytikov očakáva, že banka zmení usmerňovanie očakávaní (forward guidance) a zrejme zo svojej rétoriky eliminuje, že je v prípade potreby pripravená na ďalšie uvoľňovanie menovej politiky. Avšak nejaké konkrétne zmeny v nastavení menovej politiky môžu prísť najskôr až v septembri.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies