Europoslanci chcú rýchlejšiu reakciu na katastrofy

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 11:50 • 2 min
Europoslanci chcú rýchlejšiu reakciu na katastrofy

BRATISLAVA - Obete prírodných katastrof sa musia dočkať finančnej pomoci rýchlejšie a reakcia zo strany EÚ musí byť účinnejšia. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v stredu schválil Európsky parlament.

slovakia

left justify in out

V snahe pomôcť rýchlej obnove postihnutých oblastí poslanci požiadali Európsku komisiu, aby zabezpečila urýchlené vyplácanie finančnej pomoci z Európskeho fondu solidarity členským štátom, ktoré o ňu požiadajú.

Europarlament tiež vyzval komisiu na zjednodušenie pravidiel fungovania fondu solidarity tak, aby v budúcnosti bolo možné uvoľniť platby pre postihnuté oblasti ihneď po tom, ako členský štát o pomoc požiada. Povodne koncom mája a začiatkom júna zasiahli najmä Nemecko, Rakúsko a Českú republiku, ale taktiež Slovensko, Maďarsko a Poľsko. 

Medzi nedávne prírodné katastrofy, ktoré postihli Európu, patria veľké povodne z roku 2002 a 2010, sucho a lesné požiare v roku 2006 a masívne zosuvy pôdy v Madeire v roku 2010. V ktorýkoľvek rok aktuálneho rozpočtového obdobia môže byť z európskeho fondu solidarity uvoľnená na pomoc postihnutým oblastiam až jedna miliarda eur. Od roku 2014 by sa kapacita fondu mala znížiť o polovicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies