Europarlament bude hlasovať o odvolaní Junckerovej komisie

NETKY.SK • 27 November 2014, 07:01 • 2 min
Europarlament bude hlasovať o odvolaní Junckerovej komisie

ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) bude vo štvrtok popoludní hlasovať o návrhu na vyslovenie nedôvery novej Európskej komisii (EK) na čele s bývalým luxemburským premiérom Jeanom-Claudom Junckerom, ktorý čelí kritike pre podozrenia, že krajina za jeho pôsobenia umožňovala nadnárodným koncernom vyhýbať sa plateniu daní.

slovakia

left justify in out

Príslušný podnet predložilo 76 poslancov zaraďovaných prevažne do euroskeptického a pravicovo-populistického tábora. Rozprava k návrhu sa konala už v pondelok na úvod plenárneho zasadnutia v Štrasburgu, keď sa členovia veľkých strán postavili na stranu Junckera, zatiaľ čo líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová ho prirovnala k slávnemu americkému zločincovi Alovi Caponemu. V prípade vyslovenia nedôvery, čo médiá označujú za vysoko nepravdepodobné, by musela odstúpiť celá EK úradujúca v novom zložení od začiatku novembra. Návrh bude úspešný len vtedy, ak ho v 751-člennom pléne podporia najmenej dve tretiny hlasujúcich, ktorí budú predstavovať väčšinu všetkých poslancov.

 

Predmetom škandálu označovaného ako Lux Leaks je únik dokumentov, podľa ktorých Luxembursko za Junckerovej éry umožnilo nadnárodným koncernom ušetriť na daniach miliardy eur. Juncker sa obhajuje tvrdením, že tajné dohody boli v súlade s platnými zákonmi krajiny a medzinárodnými pravidlami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies