Európa prišla za 30 rokov o pätinu vtákov, nenachádzajú vhodné podmienky pre život

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 13:55 • 2 min
Európa prišla za 30 rokov o pätinu vtákov, nenachádzajú vhodné podmienky pre život

BRATISLAVA - Za posledné tri desaťročia zmizla z Európy vrátane Slovenska skoro pätina vtákov, pričom najväčšie straty utrpela poľnohospodárska krajina, kde je vtákov oproti stavu z roku 1980 o polovicu menej.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z nedávnej štúdie European wild bird indicators (Indikátory európskeho vtáctva), o ktorej informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku. Štúdia zistila, že v poslednom období prichádza príroda nielen o vzácne či ohrozené druhy, ale pomaly sa z krajiny vytráca aj veľké množstvo kedysi bežných druhov.

 

„Čísla hovoria jasnou rečou. Kým pred 30 rokmi sme mohli bežne obdivovať druhy ako jarabicu, pipíšku či škovránka, dnes sa v krajine nachádza len zlomok ich počtov spred pár desiatok rokov. Uvedené druhy majú jedno spoločné – ich životným priestorom je poľnohospodársky využívané územie, kde už nenachádzajú vhodné podmienky," povedal Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku. Dodal, že naša krajina prešla za posledné roky príliš veľkými zmenami, na ktoré si tieto druhy nedokážu privyknúť. Problémom je najmä intenzívne využívanie pôdy, chemizácia a aj skutočnosť, že nevyužitý neostáva skoro žiaden priestor.


Podobný osud postihol aj vzácneho sokola červenonohého, typického predstaviteľa poľnohospodársky využívanej krajiny. "Na Slovensku je kriticky ohrozený, v posledných rokoch hniezdili len jeden až tri produktívne páry, pričom v nedávnej minulosti, ešte pred dvadsiatimi rokmi, sme sa tešili až zo 70 párov,“ konštatoval. Ako príklad ochrany spomenul medzinárodný projekt Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline, v rámci ktorého Ochrana dravcov na Slovensku umiestňuje do krajiny búdky a umelé hniezda.

 

"V korunách stromov je pre operence pripravených viac ako 300 búdok a umelých hniezd, v minulom roku bolo vysadených takmer tisíc stromov," povedal Slobodník. Sokol červenonohý si totiž hniezda nestavia, využíva buď hniezda krkavcovitých vtákov alebo búdky.

 

"Pomáhajú nám i poľnohospodári, ktorí ekologickým hospodárením v Chránených vtáčích územiach zabezpečia vyššiu rozmanitosť krajiny a tým zlepšia aj podmienky potravy pre vtáky. Spoluprácu sa nám podarilo nadviazať i s vybranými poľovnými združeniami, že nebudú vo svojich revíroch uskutočňovať odstrel krkavcovitých druhov vtákov, na ktoré je tento sokol hniezdne naviazaný,“ vysvetlil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies