Európa ožíva farbami a kultúrou. Rozmanité oslavy čínskeho nového roka oslavujú rok draka

NETKY.SK • 5 Február 2024, 14:10 • 2 min
Európa ožíva farbami a kultúrou. Rozmanité oslavy čínskeho nového roka oslavujú rok draka

LONDÝN/BUDAPEŠŤ/SOFIA/MADRID - Do čínskeho Nového roka alebo Sviatku jari zostáva týždeň. Napriek tomu ľudia v celej Európe pocítili slávnostnú atmosféru ochutnávaním tradičných čínskych jedál a rôznymi oslavnými aktivitami.

slovakia

left justify in out

Tento čínsky lunárny nový rok alebo rok draka pripadá na 10. februára. Od 29. januára do 12. februára prechádza 50 ikonických červených londýnskych autobusov s vyobrazením národného cestovného ruchu "Nihao China", logom Happy Chinese New Year a priaznivým vyobrazením čínskeho draka cez londýnske pamiatky. Patrí medzi ne Trafalgarské námestie, Piccadilly Circus a Katedrála svätého Pavla, a prináša obyvateľom a návštevníkom na celom svete požehnanie jarného festivalu.

V sobotu 3. februára sa v Národnom námornom múzeu v Londýne konali nádherné oslavy lunárneho nového roka vrátane levích tancov, ochutnávky čaju, rozprávania príbehov o lunárnom novom roku a hry mahjong. Podobná oslava sa konala vo štvrtok 1. februára večer v Britskom múzeu vedy.

Počas piatkovej ochutnávky čínskej kuchyne, ktorá sa konala v hoteli Mandarin Oriental Hyde Park v Londýne, štyria majstri kuchári z kulinárskej asociácie Shenzhen Culinary Association predstavili charakteristické črty kantonskej kuchyne. Vysvetlili spôsoby varenia a pozvali hostí na prípravu a ochutnávku tradičnej večere na čínsky rok.

 

V budapeštianskej Čínskej štvrti delegácia z juhozápadnej čínskej provincie Čcheng-tu predstavila maďarskému publiku rozmanitú škálu tradičného čínskeho umenia, vrátane dôkladného maľovania vnútra sklenených fliaš a kulinárskeho umenia plnených buchiet v sečuánskom štýle.

"V Číne sme žili štyri roky a môj syn sa narodil v Pekingu, takže máme hlboký vzťah k tejto tradícii," povedal muž z Kecskemétu v strednom Maďarsku. "V tejto štvrti sme prvýkrát a túžime, aby kultúra, ktorú sme zažili v Číne, zostala súčasťou nášho života."

V Sofii, hlavnom meste Bulharska, sa v sobotu 3. februára v Čínskom kultúrnom centre začalo folklórne podujatie s názvom "Tancujúci drak víta jar". Súčasťou podujatia boli umelecké vystúpenia, tradičné čínske hry a ochutnávka čínskej kuchyne.

Obchodný manažér čínskeho veľvyslanectva v Bulharsku Wang Min uviedol, že čínsky nový rok je najstarším a najdôležitejším tradičným sviatkom v čínskej kultúre a drak je symbolom prosperity, sily, ušľachtilosti a šťastia.

V sobotu sa v Madride v rámci osláv čínskeho lunárneho nového roka konal koncert, na ktorom zazneli čínske piesne a úryvky z klasických svetových opier.

V Národnom hudobnom auditóriu vystúpil zbor Tanečného a operného divadla v Šen-čene s ľudovými piesňami z Číny, ako sú "Jasmínový kvet" a "Hymna ôsmich koní", ako aj so známymi úryvkami z opier "Les voici!" od Georgea Bizeta a "Libiamo ne'lieti calici" od Giuseppe Verdiho.

"Milujem hudbu, takže rada počúvam zvuky iných kultúr, ktoré sú veľmi odlišné od tej našej. Sú to veľmi melodické zvuky," povedala po koncerte účastníčka Marta Gonzalezová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies