Der Leyenová: Európa je na dobrej ceste k zvládnutiu bezpečnostných výziev

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 18:27 • 2 min
Der Leyenová: Európa je na dobrej ceste k zvládnutiu bezpečnostných výziev

BRATISLAVA - Európa je v súčasnosti na dobrej ceste k tomu, aby zvládla náročné bezpečnostné výzvy, ktorým čelí - a to bez toho, aby sa vzdala svojich hodnôt slobody, ľudských práv a solidárnosti. Uviedla to dnes nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová na konferencii GLOBSEC 2016, ktorá sa koná v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"To je ústredné ponaučenie z našich spoločných európskych dejín a nášho spoločného európskeho ducha: ani v časoch najťažších výziev si nevyberať buď bezpečnosť, alebo ľudskosť - ale vybrať si cestu, ktorá oba tieto aspekty spája," uviedla ministerka.

 

Európske krajiny to podľa nej dokazujú v rôznych podobách spolupráce v rôznych organizáciách alebo osobitných koalíciách, napríklad pri boji proti teroru skupiny Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku, podpore úsilia o politické riešenie konfliktov či starosti o budúcnosť Blízkeho východu. "Osud Blízkeho východu je silne spojený s naším osudom. Migračná kríza nám dáva túto lekciu každý deň," zdôraznila.

 

Počet utečencov, ktorí sa dnes snažia nájsť útočisko v Európe, je porovnateľný s počtom utečencov v Európe po druhej svetovej vojne. "Vtedy rovnako ako teraz sem utečenci prišli z jediného dôvodu: základnej túžby človeka po slobode, mieri a bezpečnosti," povedala von der Leyenová. Skutočným problémom pre Európu však podľa nej nie sú odlišné názory na to, ako riešiť migračnú krízu, ani utečenci zo Sýrie, ale prvotné príčiny utečeneckej vlny: občianska vojna a terorizmus.

 

"Dosiahnutie jednoty v tom, ako zabezpečiť a kontrolovať vonkajšie hranice Európy, ako prijať dohodnuté počty utečencov, spolupracovať s cieľom vrátiť mier na Blízky východ - to by bolo najtvrdším úderom do krutej tváre IS," vyhlásila šéfka nemeckého rezortu obrany.

 

Ministerka spomenula niekdajšie rozdelenie sveta železnou oponou. "Dnes sa môžem pred vás postaviť, pretože práve ľudia na tejto strane železnej opony sa nikdy nevzdali úsilia o slobodu a ľudské práva," uviedla. "Naučili sme sa, čo znamená môcť sa spoliehať jeden na druhého, počúvať jeden druhého, dôverovať si, diskutovať o občasných rozporoch a tak hľadať riešenia problémov, ktorým spolu čelíme... To je pevný základ, na ktorom stojíme," podčiarkla.

 

Vo vystúpení sa von der Leyenová venovala aj Rusku, ktoré podľa nej svojou mocenskou politikou i porušovaním medzinárodného práva na východe Ukrajiny dáva spojencom z NATO dôvod na prehodnotenie spoločných obranných štruktúr. Aliancia musí ubezpečiť svojich východných členov, že sa jednotne postará o ich bezpečnosť, čo bude patriť k hlavným témam júlového summitu NATO vo Varšave.

 

"NATO nie je organizáciou zameranou proti niekomu - je to aliancia za mier a slobodu," vyhlásila nemecká ministerka so želaním, aby sa Rusko vrátilo k rešpektovaniu európskej mierovej architektúry, dohodnutej pred desaťročiami. "Vždy by sme mali byť pripravení na dialóg. Je na Rusku, aby sa zmenilo," dodala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies