Eurokomisia prijala stratégiu na oživenie colnej únie

NETKY.SK • 21 December 2016, 16:21 • 2 min
Eurokomisia prijala stratégiu na oživenie colnej únie

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes prijala dlhodobý plán na oživenie colnej únie, základného piliera EÚ, ktorý podporuje a chráni jednotný trh.

slovakia

left justify in out

Komisia stanovuje strategickú víziu pre colnú úniu, ktorá nabáda na zvýšenú spoluprácu medzi vnútroštátnymi orgánmi s cieľom čeliť výzvam 21. storočia. Podľa exekutívy EÚ silný a dobre riadený systém colnej únie chráni verejnosť pred teroristickými, zdravotnými a environmentálnymi hrozbami a súčasne rozvíja konkurencieschopné podniky.

 

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici v tejto súvislosti uviedol, že vnútroštátne colné orgány zohrávajú významnú rolu pri ochrane našich záujmov - od uľahčovania obchodu cez bezpečnosť hraníc až po civilnú ochranu a boj proti pašovaniu nelegálnych zbraní a falšovaniu tovaru.

 

"Komisia chce vybaviť vnútroštátne colné orgány a ich 120.000 pracovníkov správnymi nástrojmi na riešenie tejto kľúčovej úlohy. V roku 2018 oslávime 50. výročie vzniku colnej únie. Zlepšujme tento výdobytok aj v budúcnosti,“ vyzval komisár.

 

Colná únia, ktorá je jedinečným projektom na celom svete, funguje podľa zásad a právneho rámca známeho ako Colný kódex Únie (CKÚ), ktorý je v platnosti od 1. mája. Hoci sú tieto pravidlá v celej EÚ rovnaké, colné orgány ich neuplatňujú jednotným spôsobom. EK v dnešnom oznámení zdôrazňuje, že nezávislé colné správy členských štátov by mali konať ako jeden subjekt. Zároveň sa musí posilňovať spolupráca s ostatnými orgánmi riadenia a bezpečnosti hraníc, ako sú vnútroštátne pohraničné a pobrežné stráže, európska pohraničná a pobrežná stráž a policajná agentúra Europol.

 

Komisia chce, aby colné operácie v celej EÚ mali prístup k informačným systémom potrebným na spracovanie až deviatich colných vyhlásení za sekundu.

 

Komisia dnes takisto navrhla aktualizáciu pravidiel týkajúcich sa kontroly peňažných prostriedkov v hotovosti na colniciach s cieľom potláčať nelegálnu finančnú činnosť kriminálnych a teroristických skupín.

 

Pokračuje aj analýza možností, ako by colné orgány mohli bojovať proti nezákonnému obchodovaniu s tovarom kultúrneho charakteru a kultúrneho dedičstva zo strany teroristických skupín.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies