Eurokomisia navrhla opatrenia na zvýšenie ochrany detských migrantov

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 16:32 • 2 min
Eurokomisia navrhla opatrenia na zvýšenie ochrany detských migrantov

BRUSEL - Nové opatrenia na ochranu detských migrantov dnes predstavila Európska komisia (EK). Cieľom opatrení je zvýšiť bezpečnosť maloletých migrantov a užšia spolupráca medzi azylovými úradmi a inštitúciami na ochranu detí v členských štátoch EÚ.

slovakia

left justify in out

"Každý tretí žiadateľ o azyl je dieťa. Práve deti sú najzraniteľnejšími migrantmi a ich ochrana by mala byť prioritou našej migračnej politiky. Dnes navrhujeme konkrétne opatrenia, aby sme podporili členské štáty pri starostlivosti o deti počas celého migračného procesu," vyhlásil dnes eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

 

Podľa EK prílev migrantov odhalil nedostatky na národnej úrovni pri narábaní s detskými migrantmi, a preto navrhla opatrenia, ktoré by to mohli zmeniť k lepšiemu. Eurokomisia chce členským štátom v tomto smere ponúkať odbornú aj finančnú pomoc.

 

EK konkrétne navrhuje rýchlu identifikáciu a ochranu maloletých už po príchode, aby bola osoba zodpovedná za ochranu detí prítomná pri registrácii a prijímaní detských migrantov a v každom hotspote. Členské štáty by podľa nej mali automaticky nahlasovať a vymieňať si informácie o nezvestných deťoch.

 

Rovnako vyzýva na zabezpečenie vhodných podmienok pri prijímaní, aby mali deti prístup k právnej pomoci, zdravotnej starostlivosti, psychológovi a vzdelaniu nezávisle na ich právnom statuse. Pre deti bez sprievodu navrhuje pestúnske rodiny a odmieta umiestňovanie detí do detenčných zariadení.

 

Na členské štáty EK apeluje, aby si vymieňali skúsenosti medzi sebou a pri vracaní detí do štátov pôvodu vyhľadali ich rodinu. Chce tiež predchádzať prevádzaniu detských migrantov do Európy.

 

Podľa eurokomisie je pri starostlivosti o detských migrantov potrebná spolupráca úradov na európskej, národnej, regionálnej aj miestnej úrovni spolu s občianskou spoločnosťou a medzinárodnými organizáciami.

 

V roku 2015 a 2016 bolo 30 percent žiadateľov o azyl neplnoletých. Keďže deťom hrozí väčšie riziko násilia, prevádzania alebo vykorisťovania, na základe medzinárodných zmlúv a konvencií im prislúcha nárok na špecifickú ochranu.

 

Policajná agentúra EÚ Europol v januári upozornila, že v minulom roku sa bez stopy stratilo približne 10.000 detí a mladistvých z radov migrantov, ktorí prišli do Európy bez sprievodu dospelých.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies