Eurokomisia chce prehĺbiť partnerstvo medzi EÚ a Afrikou

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 14:51 • 2 min
Eurokomisia chce prehĺbiť partnerstvo medzi EÚ a Afrikou

BRUSEL – Kroky na posilnenie strategického partnerstva medzi Európskou úniou a Afrikou dnes predstavila Európska komisia (EK). Opatrenia sú zamerané na nadviazanie užšej spolupráce v oblasti bezpečnosti, migrácie a tvorby pracovných miest a energetiky.

slovakia

left justify in out

EK navrhuje tri hlavné oblasti partnerstva medzi EÚ a Afrikou: užšiu spoluprácu, bezpečnosť a boj proti nadnárodným hrozbám, a pomoc s udržateľným ekonomickým rozvojom Afriky s cieľom vytvárať pracovné miesta.

 

Aktivity EK budú rozdelené na dve vetvy. Jedna časť partnerstva bude zameraná na zvyšovanie odolnosti štátov – prevenciu konfliktov, posilnenie systémov vládnutia a zvládanie migračných tokov. Druhou oblasťou bude tvorba pracovných miest s dôrazom na mládež. EK sa pokúsi prilákať do Afriky súkromných investorov, ale tiež rozvíjať poľnohospodárstvo, vzdelávanie a bude podporovať prechod na obnoviteľné zdroje energie.

 

"Rok 2017 je rokom nového rozmeru partnerstva medzi Európou a Afrikou. Každá prekážka, ktorá nám príde do cesty, bude spoločnou výzvou. Silná Afrika je dôležitá pre Európu i národy na oboch stranách. Nádejnú a mierovú budúcnosť dokážeme dosiahnuť len spojením síl. Dnes sa nehovoríme len o tom, čo dokážeme spraviť pre Afriku, ale čo dokážeme robiť spoločne s Afrikou," uviedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

 

Európska únia je hlavným obchodným partnerom a zahraničných investorom v Afrike. V ostatnom čase sa stala Afrika dôležitou témou, pretože odtiaľ do Únie prúdia tisíce nelegálnych migrantov. EÚ navrhla uzavrieť migračné dohody s päticou afrických štátov - Senegalom, Mali, Nigerom, Nigériou a Etiópiou.

 

Dohody majú potlačiť príčiny migrácie z daných štátov a bude do nich smerovať aj rozvojová pomoc prostredníctvom nového investičného plánu Únie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies