Euro oslávi desaťročnicu pamätnou mincou

NETKY.SK • 7 Jún 2011, 09:10 • 2 min
Euro oslávi desaťročnicu pamätnou mincou

Euro oslávi desaťročnicu pamätnou mincou

slovakia

left justify in out

img

Obyvatelia 17 členských štátov eurozóny si budú môcť cez internet vybrať motív novej dvojeurovej mince. Novú euromincu vydajú všetky členské štáty eurozóny začiatkom roku 2012. Na oslavu prvého desaťročia, odkedy sa eurobankovky a euromince zaviedli.
      Euro sa stalo súčasťou každodenného života ľudí. Tí, ktorí sa o euromince zaujímajú aj po vizuálnej stránke, budú môcť hlasovať za päť motívov novej mince. Motívy vybrala odborná porota na základe konkurzu, ktorého sa mohli zúčastniť aj Slováci, ako občania krajín eurozóny.
      „Po prvý raz sa motív euromince vyberie prostredníctvom verejného hlasovania spomedzi návrhov občanov zo všetkých krajín eurozóny. Všetci obyvatelia eurozóny sa môžu zúčastniť výberu motívu svojej vlastnej meny. Víťazný motív bude zobrazený na miliónoch euromincí, ktoré budú v obehu v eurozóne od začiatku roka 2012,“ vyhlásil dnes európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.
      Jednotnú menu, euro, dnes používa vyše 330 miliónov ľudí v 17 krajinách EÚ. Očakáva sa, že členské štáty spolu vyrazia približne 90 miliónov kusov pamätnej mince. Hlasovanie za jej finálnu podobu začína dnes a skončí sa v piatok 24. júna 2011. Víťazný motív vyhlásia 30. júna.
      Autor víťazného motívu dostane hodnotnú zberateľskú kolekciu euromincí. Jeho motív s iniciálami bude zobrazený na miliónoch euromincí, platnom obežive vo všetkých členských štátoch eurozóny. Autora víťazného návrhu pozvú do jednej z mincovní eurozóny, aby bol pri vyrazení prvej mince.
      Členské štáty eurozóny sa už tretíkrát spájajú s cieľom vydať euromincu s jednotným motívom na národnej strane. Prvá spoločná pamätná minca bola vydaná v roku 2007 pri príležitosti 50. výročia Rímskej zmluvy. Druhá vyšla v roku 2009 na oslavu desiatich rokov Hospodárskej a menovej únie. Pamätné euromince majú vždy hodnotu dvoch eur a sú určené do obehu v celej eurozóne, pričom sú často predmetom veľkého záujmu zberateľov mincí.
      Záujemcovia o finálnu podobu pamätnej euromince môžu hlasovať na stránke: https://www.eurocoin-competition.eu/

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies