EÚ zverejnila pilotný program pre miliónové granty na vývoj a výskum

NETKY.SK • 17 December 2012, 12:56 • 2 min
EÚ zverejnila pilotný program pre miliónové granty na vývoj a výskum

EÚ zverejnila pilotný program pre miliónové granty na vývoj a výskum - Politika Univerzitám alebo výskumným inštitúciám v menej rozvinutých európskych regiónoch sa v rámci pilotného programu Európskej komisie (EK) udelia granty vo výške 2,4 milióna eur. O

slovakia

left justify in out

imgUniverzitám alebo výskumným inštitúciám v menej rozvinutých európskych regiónoch sa v rámci pilotného programu Európskej komisie (EK) udelia granty vo výške 2,4 milióna eur. Oznámila to dnes eurokomisárka pre výskum, inováciu a vedu Máire Geogheganová-Quinnová.
      Cieľom iniciatívy s názvom Katedry Európskeho výskumného priestoru (EVP) je pritiahnuť vynikajúcich akademických pracovníkov do inštitúcií, ktoré sa chcú presadiť v medzinárodnom špičkovom výskume.
      "Mnohé regióny v Európe podávajú slabý výkon v oblasti výskumu, a to tak z hľadiska celkových dosahovaných výsledkov, ako aj z hľadiska účasti na výskume financovanom Európskou úniou. Chcem mať istotu, že sa na nikoho nezabudne," uviedla komisárka Geogheganová-Quinnová.
      Komisárka spresnila, že tu nejde o žiadnu dobročinnosť, ale o to, že z výskumného i hospodárskeho hľadiska je logické, ak bude účasť na vedecko-výskumných programoch širšia. Práve preto EK rozbehla iniciatívu Katedry EVP.
      Táto iniciatíva má pomôcť univerzitám a ďalším oprávneným organizáciám dosiahnuť takú úroveň úspešnosti v oblasti výskumu, aby boli konkurencieschopné na medzinárodnej úrovni. Budú musieť preukázať, že sú schopné poskytnúť zariadenia a podmienky pre špičkový výskum v súlade s požiadavkami Európskeho výskumného priestoru. Inštitúcie, ktoré prejdú výberovým konaním, budú môcť poskytnúť miesta (katedry EVP) vynikajúcim akademickým pracovníkom, ktorí sú schopní zvýšiť úroveň a pritiahnuť vysoko kvalifikovaných pracovníkov, ako aj peniaze z iných zdrojov, ako napríklad z finančných prostriedkov EÚ určených na výskum alebo z regionálnych fondov EÚ.
      "Ak naše zdroje sústredíme do týchto regiónov, môžeme zaručiť, že táto iniciatíva bude trvalá a udržateľná. Ak skombinujeme finančné prostriedky EÚ určené na výskum s regionálnymi fondmi EÚ, budeme môcť poskytnúť týmto akademickým pracovníkom a ich tímom potrebné laboratóriá a vybavenie," dodal v tejto súvislosti komisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn.
      Podľa komisára by sa tým podarilo vyrovnávať rozdiely v oblasti výskumu a inovácie medzi regiónmi a poskytla by sa možnosť, aby sa mnohé nápady premenili na konkrétne príležitosti na ekonomický rast.
      Pilotná fáza iniciatívy Katedry EVP disponuje balíkom 12 miliónov eur vyčlenených z rozpočtu súčasného siedmeho rámcového programu v oblasti výskumu (2007-2013). Finančný príspevok bude dosahovať najviac 2,4 milióna eur na jeden návrh maximálne na obdobie piatich rokov, pričom sa udelí najviac jeden grant na jednu krajinu. Ak sa tento koncept osvedčí, EK navrhne financovanie oveľa väčšieho počtu katedier EVP v závislosti od objemu rozpočtu na budúci rámcový program Horizont 2020 (2014-2020).
      Zainteresované inštitúcie budú mať na predloženie návrhov čas do 30. mája 2013. Návrhy vyhodnotí EK v lete 2013. Prvé zmluvy o udelení grantu by sa mohli podpísať v decembri 2013.
      V druhej fáze, ktorá sa začne hneď na začiatku roku 2014, úspešné výskumné organizácie uverejnia oznámenia o voľnom pracovnom mieste a vyberú kandidáta na svoju katedru EVP prostredníctvom otvoreného a transparentného výberového konania. Kandidáti môžu byť štátnymi príslušníkmi ktorejkoľvek krajiny sveta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies