EÚ vyčlenila milióny na podporu európskych filmov a ich distribúcie

NETKY.SK • 14 Marec 2012, 07:45 • 2 min
EÚ vyčlenila milióny na podporu európskych filmov a ich distribúcie

EÚ vyčlenila milióny na podporu európskych filmov a ich distribúcie - Kultúra Približne 35 projektov v oblasti filmu by malo získať spolu päť miliónov eur z programu MEDIA Mundus, vyhlásila dnes komisárka EÚ Andrula Vassiliová. Ide o program medzinárodnej

slovakia

left justify in out

img

Približne 35 projektov v oblasti filmu by malo získať spolu päť miliónov eur z programu MEDIA Mundus, vyhlásila dnes komisárka EÚ Andrula Vassiliová. Ide o program medzinárodnej spolupráce a výmeny Európskej únie zameraný na audiovizuálny priemysel. Projekty pomôžu posilniť distribúciu európskych filmov na mimoeurópskych trhoch a naopak.
      "Program MEDIA Mundus, ktorý predstavuje celosvetovú verziu nášho úspešného programu MEDIA, podporuje medzinárodné koprodukcie, celosvetovú distribúciu filmov a napomáha väčšiu konkurencieschopnosť audiovizuálneho priemyslu. Motívom bolo poskytnúť divákom väčší výber a možnosť pozerať filmy produkované po celom svete,“ opísala dnes výhody tohto programu európska komisárka zodpovedná za oblasť vzdelávania, kultúry, viacjazyčnosti a mládež Andrula Vassiliová.
      Medzi 35 projektov, ktoré boli vybraté na spolufinancovanie, patria programy ako IPEDA MUNDUS, ktorého cieľom je podpora uvádzania európskych filmov na prominentných internetových videoplatformách v Spojených štátoch a Kanade, rovnako ako pomoc severoamerickým filmárom pri nadväzovaní kontaktov s ich európskymi kolegami. Program s názvom „EYE ON FILMS“ znamená celosvetovú sieť distribútorov a festivalov, ktoré distribuujú debutujúce celovečerné filmy vo viac ako 20 krajinách. A ďalší so zaujímavých programov s názvom „DOCSTORIES“ je zameraný na tvorbu kreatívnych dokumentárnych projektov a inovatívnych populárno–náučných programov v čiernomorskom regióne (Rusko, Turecko, Ukrajina, Rumunsko, Bulharsko, Bielorusko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Moldavsko a Arménsko).
      Program MEDIA Mundus disponuje rozpočtom vo výške 15 miliónov eur na obdobie troch rokov (2011 až 2013) a financuje projekty podporujúce mobilitu a výmeny medzi európskymi tvorcami filmov a ich kolegami po celom svete.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies