EÚ venuje na vzdelávanie detí utečencov v Turecku ďalších 34 miliónov eur

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 14:05 • 2 min
EÚ venuje na vzdelávanie detí utečencov v Turecku ďalších 34 miliónov eur

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že začala svoj doteraz najväčší humanitárny program na podporu vzdelávania v mimoriadnych situáciách, z ktorého môže ťažiť takmer 230.000 detí utečencov nachádzajúcich sa na území Turecka.

slovakia

left justify in out

Projekt, na ktorý EÚ vyčlenila 34 miliónov eur, bude od mája 2017 poskytovať v dvojmesačných intervaloch prevody hotovosti pre najzraniteľnejšie utečenecké rodiny, ktorých deti chodia pravidelne do školy. Projekt bude realizovaný v spolupráci s UNICEF a s tureckou pobočkou organizácie Červený polmesiac a za podpory vlády Turecka.

 

"Európska únia sa zaviazala podporovať deti utečencov v Turecku aj mimo neho. Vzdelávanie v mimoriadnych situáciách je jednou z hlavných priorít. Našou morálnou povinnosťou je zachrániť túto generáciu, deti utečencov, a investovať do ich budúcnosti," vysvetlil eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis.

 

Nový projekt vzdelávania nadväzuje na program EÚ pre krízové sociálne prípady utečencov, ktorý eurokomisia rozbehla v septembri 2016 a ktorý znamená debetnú kartu pre najzraniteľnejších utečencov, aby mohli platiť za základné životné potreby, jedlo a prístrešie.

 

Zmluva medzi EÚ a UNICEF prichádza ako dodatok k už zazmluvneným 517 miliónom eur, určeným na humanitárnu pomoc pre utečencov v Turecku, a zvyšuje celkovú sumu humanitárnych a podporných akcií v prospech utečencov na 1,5 miliardy eur. Z tejto sumy bolo k dnešnému dňu vyplatených 777 miliónov eur.

 

Komisia pripomenula, že Turecko v súčasnosti hostí viac ako tri milióny utečencov, pričom takmer polovica z nich sú deti. Doteraz sa podarilo dostať do procesu vzdelávania okolo 500.000 detí utečencov školopovinného veku (v tureckých školách a centrách dočasného vzdelávania), avšak podľa odhadov najmenej 370.000 detí zostáva mimo tohto procesu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies