EÚ trvá na tom, že všetky strany musia rešpektovať jadrovú dohodu s Iránom

NETKY.SK • 3 August 2017, 18:54 • 2 min
EÚ trvá na tom, že všetky strany musia rešpektovať jadrovú dohodu s Iránom

BRUSEL - Európska únia trvá na tom, že "všetky strany" musia rešpektovať jadrovú dohodu z júla 2015 medzi Iránom a svetovými mocnosťami a to aj napriek novým americkým sankciám proti Iránu, ktoré Teherán označil za "porušenie" tejto dohody. Uviedla dnes Catherine Rayová, hovorkyňa šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej.

slovakia

left justify in out

Mogheriniová ako vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku predsedá spoločnej komisii na monitorovanie vykonávania dohody s Iránom. V sobotu (5.8.) sa v mene EÚ zúčastní v Teheráne na inaugurácii umierneného iránskeho prezidenta Hasana Rúháního.

 

"V tejto chvíli sa domnievame, že všetky strany splnili svoje záväzky vyplývajúce z tejto dohody. Očakávame, že to budú robiť aj naďalej," povedala Rayová. Pripomenula, že zasadnutie spoločnej komisie sa konalo 21. júla a bol na ňom "obšírne diskutovaný" iránsky pohľad na nové americké sankcie.

 

Americké sankcie sú zamerané na iránsky balistický program, dodržiavanie ľudských práv a podporu Teheránu pre skupiny ako je libanonský Hizballáh, v USA považovaný za teroristickú organizáciu. Nové sankcie sa špecificky netýkajú iránskeho jadrového programu, ktorý bol na základe dohody z roku 2015 zrušený.

 

Historická dohoda bola podpísaná v júli 2015 medzi Teheránom a svetovými mocnosťami s cieľom ukončiť viac ako desaťročie trvajúce napätie a diplomatickú izoláciu Iránu. Teherán ukončil svoje vojenské jadrové aktivity výmenou za zrušenie prísnych ekonomických sankcií zavedených medzinárodným spoločenstvom. V súlade s dohodou EÚ a USA v roku 2016 zrušili sankcie spojené s jadrovým programom, v platnosti však ostatné reštriktívne opatrenia, ktoré teraz USA ešte viac sprísňujú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies