EÚ sa dohodla na reforme finančného dohľadu

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:35 • 2 min
EÚ sa dohodla na reforme finančného dohľadu

EÚ sa dohodla na reforme finančného dohľadu

slovakia

left justify in out

img

Európska únia (EÚ) sa 2. septembra predbežne dohodla na dlhoočakávanej reforme finančného dohľadu. Od začiatku budúceho roka by mali začať fungovať tri nové kontrolné orgány, ktoré budú mať na starosti banky, poisťovne a obchodovanie s cennými papiermi, a Európska rada pre systémové riziká (ESRB) monitorujúca potenciálne nebezpečenstvá v celom finančnom systéme.
      Cieľom reformy je zabrániť opakovaniu finančnej krízy z roku 2008, ktorá stiahla ekonomiku únie do recesie a prinútila vlády zaplatiť miliardy z peňazí daňových poplatníkov na záchranu bánk. Okrem toho má zvýšiť koordináciu jednotlivých národných dohľadov nad finančnými inštitúciami a trhmi, aby sa "držali" rovnakých pravidiel.
      Komisár EÚ pre vnútorný trh Michel Barnier nazval dohodu, ku ktorej dospeli Rada EÚ, Európsky parlament (EP) a Európska komisia, "politickým konsenzom o vytvorení rámca pre európsky finančný dohľad". Dodal, že "je dôležitým krokom v rámci našej snahy poučiť sa z krízy, aby sme v budúcnosti mohli lepšie ochrániť našu ekonomiku a občanov".
      EP a jednotlivé členské krajiny dlhé mesiace rokovali o sprísnení regulácie finančných trhov v rámci EÚ. Británia na pôde Rady EÚ bojovala proti celoúnijovej regulácii, ako aj jej všeobecnému sprísneniu. Obáva sa totiž, že Londýn môže stratiť postavenie finančného centra.
      V rámci kompromisu členské štáty únie súhlasili s tým, že prezident ECB bude najbližších päť rokov zároveň šéfom ESRB, čo zabezpečí súlad medzi menovým a finančným dohľadom. Po piatich rokoch EÚ preskúma efektivitu takejto štruktúry a v prípade potreby ju zmení. Na druhej strane sa európski zákonodarcovia dohodli, že vyhlásenie "núdzovej situácie", ktorá umožní európskym dohľadom vydávať nariadenia priamo bankám a poisťovniam, bude závisieť od európskych vlád a nie od Európskej komisie.
      Každodenný dohľad jednotlivých finančných inštitúcií zostane v právomoci národných dohľadov. Tri európske dohľady - pre banky, poisťovne a burzy - však budú radiť národným dohľadom pri kontrole nadnárodných finančných spoločností. V normálnych časoch budú koordinovať činnosť národných orgánov a v prípade sporov medzi nimi, budú pôsobiť ako sprostredkovatelia. Okrem toho budú monitorovať a v prípade potreby naprávať implementáciu európskej legislatívy národnými dohľadmi.
      Európske dohľady budú tiež môcť skúmať špecifické typy finančných inštitúcií, finančných produktov, ako sú toxické aktíva, alebo finančných aktivít, ako nekryté špekulácie na pokles kurzov, a budú vyhodnocovať, aké riziká predstavujú pre finančný trh. Európske dohľady budú môcť v núdzových situáciách dočasne zakázať škodlivé aktivity alebo produkty a tiež budú môcť vyzvať EK, aby takéto aktivity alebo produkty zakázala natrvalo.
       Británia trvala na tom, že vlády budú môcť ignorovať opatrenia európskych dohľadov, ak budú vyžadovať míňanie verejných peňazí, napríklad v prípade rekapitalizácie bánk. Predstavitelia EÚ však tvrdia, že štáty budú môcť využiť túto klauzulu len v niektorých presne špecifikovaných prípadoch.
      Európsky bankový dohľad bude sídliť v Londýne, burzový dohľad v Paríži a dohľad nad poisťovňami vo Frankfurte nad Mohanom.
      EK každé tri roky zverejní správu o efektivite a chybách nového systému finančného dohľadu a prípade navrhne jeho zmeny.
      Očakáva sa, že návrh 7. septembra schvália ministri financií únie. Ešte tento mesiac sa dostane do EP. V prípade jeho schválenia ministrami aj EP sa začne príprava na to, aby nový regulačný systém fungoval od začiatku budúceho roka.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies