EÚ pomôže Ugande 85 miliónmi eur čeliť prílevu utečencov z Južného Sudánu

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 14:33 • 2 min
EÚ pomôže Ugande 85 miliónmi eur čeliť prílevu utečencov z Južného Sudánu

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes uviedla, že Európska únia vyčlení sumu 85 miliónov eur pre Ugandu, ktorá čelí nebývalému prílevu utečencov zo susedného Južného Sudánu.

slovakia

left justify in out

Podľa správy EK Uganda v súčasnosti čelí najrýchlejšie rastúcej utečeneckej kríze na svete. V krajine sa dnes nachádza viac ako 1,27 milióna utečencov a žiadateľov o azyl zo susedného Južného Sudánu a tento počet sa každý deň zvyšuje.

 

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis uviedol, že snahou EÚ je pomôcť Ugande riešiť túto bezprecedentnú situáciu a podporiť najzraniteľnejšie kategórie utečencov.

 

"Žiadna krajina sa s takým vysokým počtom utečencov sama osebe nemôže vyrovnať," skonštatoval eurokomisár. Vyčlenená suma vo výške 85 miliónov eur je zameraná na dlhodobú rozvojovú pomoc a bude prerozdeľovaná za pomoci partnerských humanitárnych organizácií pôsobiacich v teréne.

 

Pomoc je prioritne určená na zabezpečenie potravín a pitnej vody, ochranu utečencov, poskytnutie prístrešia, základnej hygienickej infraštruktúry a vzdelávania.

 

Utečenci z Južného Sudánu hľadajú útočisko v Ugande pred násilím a nenávisťou, ktoré sprevádzajú miestny občiansky konflikt.

 

Komisár Stylianidis sa v mene EÚ zúčastňuje na summite o solidarite s utečencami, ktorý sa v dňoch 22. a 23. júna koná v ugandskej metropole Kampala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies