EÚ odmieta dvojfázový prístup k bankovej únii

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 10:23 • 2 min
EÚ odmieta dvojfázový prístup k bankovej únii

FRANKFURT/BRUSEL/MADRID - Predstavitelia EÚ a členských krajín v pondelok odmietli víkendový návrh nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho naštartovať európsku bankovú úniu vo dvoch "fázach" a vyzvali, aby mechanizmus odštartoval naraz.

slovakia

left justify in out

"Banková únia je testom dôveryhodnosti Európskej únie. Je nevyhnutné, aby sme sa držali dohodnutého kalendára príprav bankovej únie a urobili všetky kroky potrebné na to, aby sme zabezpečili rodinám a drobným podnikateľom prístup k úverom," povedal novinárom španielsky premiér Mariano Rajoy po stretnutí so svojím portugalským kolegom Pedrom Passosom Coelhom. 

Aj portugalský premiér podporil Rajoyovu výzvu k posunu v najambicióznejšej reforme, ktorá vzišla z európskej dlhovej krízy. Urýchlené konanie žiada aj Francúzsko. "Musíme konať rýchlo, tak rýchlo ako sa len dá, a dosiahnuť celkovú bankovú úniu," povedal pred stretnutím ministrov financií eurozóny francúzsky minister Pierre Moscovici. 

Schäubleho návrh odmietol aj člen výkonnej rady Európskej centrálnej banky Jörg Asmussen. Banková únia podľa neho musí mať za cieľ zabezpečiť európsky bankový systém proti dôsledkom budúcich kríz, čo sa dá len spoločným postupom. "Všetky nástroje by mali byť pripravené na spustenie spolu s celoeurópskym bankovým dozorom," povedal Asmussen nemeckému denníku Die Welt. 

Predseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem pripustil, že Nemecko kladie pochopiteľné otázky, ktorými sa bude treba zaoberať. "Neviem však, prečo by nám to malo brániť v pokroku pri príprave bankovej únie," povedal pred stretnutím ministrov Dijsselbloem. 

Kritici Berlína tvrdia, že Nemecko sa len snaží oddialiť rozhodovanie o spoločnom postupe pri riešení problémov bánk na obdobie po septembrových parlamentných voľbách, keďže vláda kancelárky Merkelovej musí bojovať s rastúcou nespokojnosťou Nemcov s neustálym zachraňovaním európskych bánk a štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies