EÚ dá 125 miliónov eur ako kompenzácie pre pestovateľov ovocia a zeleniny

NETKY.SK • 18 August 2014, 12:57 • 2 min
EÚ dá 125 miliónov eur ako kompenzácie pre pestovateľov ovocia a zeleniny

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila mimoriadne opatrenia v prospech európskych pestovateľov ovocia a zeleniny podliehajúcim rýchlej skaze. Komisia na to vyčlení 125 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s ruskými obmedzeniami na dovoz poľnohospodárskych produktov z EÚ a v nadväznosti na minulotýždňové zasadnutie Riadiaceho výboru EK pre analýzu situácie trhu, exekutíva EÚ s platnosťou od dnešného dňa zavádza podporné opatrenia pre niektoré druhy ovocie a zeleniny podliehajúcich rýchlej skaze.

     

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciološ v tejto súvislosti uviedol, že s účinnosťou od dnešného dňa spustil mimoriadne opatrenia platné v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky. Tieto opatrenia znížia celkové zásobovanie ovocnými a zeleninovými výrobkami európskeho trhu ak v nadchádzajúcich mesiacoch bude cenový tlak príliš veľký. "Všetci pestovatelia príslušných produktov - či sú v organizáciách výrobcov, alebo nie -, budú vhodnými príjemcami týchto  opatrení na podporu trhu, ak to uznajú za vhodné," spresnil Ciološ.
     

Komisár dodal, že včasná reakcia na vzniknutú situáciu znamená poskytnúť účinnú podporu výrobcom na vnútornom trhu doplácajúcim na ruské embargo, pomôže trhu prispôsobiť sa a byť efektívny z hľadiska nákladov.
     

Produkty, na ktoré sa vzťahujú podporné opatrenia EK, sú nasledovné: paradajky, mrkva, kapusta, paprika, karfiol, uhorky a uhorky nakladačky, huby, jablká, hrušky, červené plody, stolové hrozno a kivi. Sezóna predaja týchto produktov, ktoré sú väčšinou bez možnosti dlhodobého skladovania a bez bezprostrednej alternatívny umiestnenia na iných trhoch práve, vrcholí.  
     

Dnes oznámené výnimočné opatrenia budú zahŕňať stiahnutie produktov z trhu, najmä pre ich bezplatné rozdeľovanie, kompenzácie za výpadok úrody a zber nezrelých plodov. Finančná pomoc sa vzťahuje na všetkých výrobcov, či sú alebo nie organizovaní v organizáciách pestovateľov.
     

Opatrenia budú mať retroaktívny vplyv od 18. augusta, čiže všetky objemy produktov stiahnuté z obehu už dnes (vrátane zberu nezrelých plodín), budú zahrnuté v dodatočných opatreniach EK, pričom predpokladom sú nevyhnutné kontroly. Tieto opatrenia budú platiť do konca novembra.
     

Situácia na trhu v tejto oblasti bude prerokovaná na ďalšom stretnutí s odborníkmi z členských štátov EÚ a odborníkmi z Európskeho parlamentu. Stretnutie je naplánované na piatok 22. augusta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies