EÚ chce zachrániť státisíce obyvateľov KĽDR od smrti hladom

NETKY.SK • 5 Júl 2011, 12:57 • 2 min
EÚ chce zachrániť státisíce obyvateľov KĽDR od smrti hladom

EÚ chce zachrániť státisíce obyvateľov KĽDR od smrti hladom

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia sa rozhodla zaslať naliehavú potravinovú pomoc pre hladujúce obyvateľstvo Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Suma desať miliónov eur by mala zachrániť od hladomoru okolo 650.000 obyvateľov KĽDR.
      Zámerom Európskej komisie je pomôcť pri záchrane životov státisícov Severekórejčanov, ktorým hrozí smrť spôsobená dlhodobou podvýživou, najmä keď nie sú žiadne náznaky zlepšenia situácie s nedostatkom potravín.
      "Cieľom tohto balíka pomoci je záchrana najmenej 650.000 ľudí, ktorí by inak mohli zomrieť od hladu," vyhlásila dnes komisárka EÚ pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové situácia Kristalina Georgievová.
      Podmienky poskytnutia potravinovej pomoci zo strany EÚ sú bezprecedentného rázu, keďže komisia sa rozhodla poskytnúť pomoc za prísneho monitorovania situácie priamo na mieste. Suma desať miliónov eur je určená pre strádajúce obyvateľstvo v severných a východných častiach KĽDR, kde je ohrozených okolo 650.000 ľudí.
      Potravinová pomoc EÚ prichádza v zložitom období pre ázijskú krajinu, ktorá zažíva jeden z najhorších rokov potravinárskej výroby. Hlavný a najväčší zber obilnín sa v KĽDR očakáva až v októbri. Dovtedy sa riziko hladomoru zvyšuje každým dňom.
      Cieľom potravinovej pomoci EÚ sú prioritne deti do veku päť rokov, ktoré už boli hospitalizované s príznakmi podvýživy. Nákup potravín je určený aj pre deti v detských domovoch, pre tehotné a kojace ženy, pre pacientov nemocníc a pre ľudí v dôchodkovom veku.
      Dohoda, ktorú dosiahla EÚ so severekórejskou vládou po návšteve expertov Európskej komisie, predvída zavedenie prísneho monitorovacieho mechanizmu, aby sa určená pomoc dostala k cieľovej skupine. Experti vyslaní Európskou komisiou navštívili v júni v KĽDR viacero nemocníc, detských škôl, jasličiek, ale aj obchodov s potravinami, štátne výrobné družstvá a centrá na distribúciu potravín. Podľa ich správy sa potravinová situácia v krajine rapídne zhoršuje, aj preto EK rozhodla o zaslaní cielenej potravinovej pomoci.
      "Len čo v priebehu poskytovania pomoci zistíme, že potraviny sú presmerované mimo našich cieľových skupín, komisia bez váhania ukončí svoju potravinovú pomoc," povedala Georgievová a zdôraznila, že EK za pomoci Svetového potravinového programu bude monitorovať rozdeľovanie potravín na každom kroku.
      Podľa správ expertov EÚ vyslaných do KĽDR obmedzil severokórejský režim v júni každodenný prídel obilnín zo 400 gramov na osobu na 150 gramov. To predstavuje menej ako 400 kilokalórií, čo je iba pätina priemernej potravinovej potreby pre jedného človeka na jeden deň.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies