EÚ bude riešiť colnú úniu s Britániou, až keď sa dosiahne pokrok v rokovaniach

NETKY.SK • 15 August 2017, 18:29 • 2 min
EÚ bude riešiť colnú úniu s Britániou, až keď sa dosiahne pokrok v rokovaniach

BRUSEL - EÚ bude riešiť nové obchodné vzťahy s Britániou, až keď sa podarí dosiahnuť pokrok v rokovaniach o brexite ohľadom základných priorít, na ktorých sa dohodli obe strany. Uviedla to dnes Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Britská strana predtým naznačila, že sa možno bude usilovať o dočasné zotrvanie v colnej únii s EÚ, aby zamedzila možnému chaosu na hraniciach bezprostredne po odchode Spojeného kráľovstva z Únie. "Berieme na vedomie žiadosť Spojeného kráľovstva o zavedenie dočasnej doby a jeho preferencie týkajúce sa budúcich vzťahov, ale budeme sa tým zaoberať až po tom, keď dosiahneme dostatočný pokrok, pokiaľ ide o podmienky riadeného odchodu," upozornil dnes hovorca EK.

 

Komisia opäť potvrdila pozíciu ostatných 27 členských štátov, ktoré pri rokovaniach o brexite presadzujú tri prioritné témy: práva a povinnosti občanov EÚ v Británii po brexite, finančné vyrovnanie a nemenný hraničný režim medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier v tejto súvislosti na svojom účte na Twitteri rovnako pripomenul, že "čím skôr" sa Británia a EÚ dohodnú na právach občanov, na plnení finančných záväzkov a hraniciach s Írskom, tým skôr môžu začať diskusie o colnej únii a budúcich hospodárskych vzťahoch. 

 

Britské ministerstvo pre vystúpenie z EÚ dnes vyhlásilo, že do úvahy pripadá "dočasná colná únia medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ", pričom budúce "colné partnerstvo" by mohlo eliminovať potrebu colnej hranice medzi Britániou a Úniou. Agentúra AP pripomína, že v otázke, či po brexite v marci 2019 budú existovať ekonomické bariéry s EÚ, zaznievajú od britských ministrov zmiešané signály a takáto nejednoznačnosť vyvoláva neistotu u britských firiem. Vláda sa snaží pred novým kolom rokovaní, ktoré sa má konať tento mesiac, vyvrátiť tvrdenia, že na vyjednávania o brexite nie je pripravená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies