Česko a Slovensko hľadajú nové oblasti obchodnej spolupráce

NETKY.SK • 4 August 2010, 07:39 • 2 min
Česko a Slovensko hľadajú nové oblasti obchodnej spolupráce

Česko a Slovensko hľadajú nové oblasti obchodnej spolupráce

slovakia

left justify in out

Príchod nových vlád v Bratislave i Prahe je príležitosťou na zhodnotenie doterajšej spolupráce, porovnanie legislatívy a nastolenie nových tém aj v oblasti obchodu. Konštatoval to v Prahe pre TASR veľvyslanec SR v ČR Peter Brňo po hodinovom rozhovore s novým českým ministrom priemyslu a obchodu Martinom Kocourkom.
      "Programy, ktoré máju obidve vlády pripravené na schválenie v programovom vyhlásení, sú v mnohých bodoch veľmi podobné a prioritami sa veľmi blížia. Potvrdený bol záujem o spoluprácu v energetike. Sme pripravení v tejto oblasti naďalej spolupracovať. S tým súvisí aj spoločné organizovanie jadrových fór v rámci EÚ, ktoré sa osvedčilo a budeme v ňom pokračovať," zdôraznil Brňo.
      Príležitosťou na hodnotenie doterajších krokov a na úvahy o budúcnosti bude už v polovici septembra strojársky veľtrh v Brne, na ktorom by sa tomu mala venovať spoločná zmiešaná komisia.
      "Hovorilo sa aj o spolupráci CzechInvestu a SARIO, kde som navrhol pánovi ministrovi ideu urobiť investičný seminár s inou dimenziou, aby sme podrobne preskúmali existujúce podnikateľské prostredie v Česku a na Slovensku, ich rozdiely, v pozitívach i negatívach, ktoré by nás mohli nielen inšpirovať k vzájomnej spolupráci a investíciám, ale aj k zlepšovaniu samotnej legislatívy," vysvetlil slovenský veľvyslanec s tým, že český minister priemyslu a obchodu vyjadril záujem aj o spoluprácu ČR a SR na tretích trhoch.
      Obchodná spolupráca by sa mohla zintenzívniť aj v rámci stredoeurópskeho priestoru, k čomu možno využiť slovenské predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke, po ktorom bude nasledovať české predsedníctvo.
      ČR je pre SR, po Nemecku, druhým najvýznamnejším obchodným partnerom. V 1. štvrťroku 2010 podľa údajov Ministerstva hospodárstva SR slovenský dovoz z ČR predstavoval 1,168 miliardy eur a vývoz do ČR 1,373 miliardy eur. Vzájomná obchodná bilancia tak bola pre SR kladná vo výške 205 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies