České dráhy sťahujú superrýchle súpravy Pendolino zo Slovenskej strely

NETKY.SK • 13 Október 2011, 19:26 • 2 min
České dráhy sťahujú superrýchle súpravy Pendolino zo Slovenskej strely

České dráhy sťahujú superrýchle súpravy Pendolino zo Slovenskej strely

slovakia

left justify in out

img

České superrýchle vlakové súpravy Pendolino prestanú od decembra tohto roka jazdiť na trase Slovenskej strely z Prahy do Bratislavy. Po roku sa totiž České dráhy (ČD) opäť rozhodli stiahnuť tieto súpravy z trasy, ktorá spája hlavné mestá obidvoch štátov. Pre pasažierov sa tak jazda do Prahy predĺži približne o pol hodinu. Cena lístka sa nezmení.
České dráhy zmenu odôvodnili tým, že súpravy presunú na linku z Prahy do Ostravy, ktorá bude od decembra zachádzať aj do Žiliny. "Disponujeme len veľmi malým počtom týchto súprav a pri rozšírení počtu veľmi rýchlych vlakov na linke Praha – Ostrava nebolo možné využiť iné súpravy," priblížil hovorca ČD Petr Šťáhlavský.
Na trasu Slovenskej strely začnú ČD podľa jeho slov nasadzovať klimatizovanú súpravu typu Siemens. "Ide o najmodernejšie expresné vozne v Českej republike určené pre medzištátne spoje predovšetkým do Nemecka a Rakúska," opísal Šťáhlavský. Takéto vagóny podľa neho poskytnú cestujúcim porovnateľný komfort ako súpravy Pendolino. "Navyše, cestujúci budú mať v 2. triede k dispozícii aj elektrické zásuvky pre napájanie notebookov alebo mobilných telefónov," dodal Šťáhlavský.
Ľuďom sa však cesta z Bratislavy do Prahy predĺži približne o pol hodinu. "Cesta bude dlhšia, tento typ vozňov nemá naklápanie vozovej skrine, ktoré umožňuje Pendolinu ísť rýchlejšie v oblúkoch. Navyše bude dochádzať k manipulácii s vozňami v stanici Břeclav," vysvetlil Šťáhlavský. Kým doteraz cestujúci, ktorí vyrazili z Bratislavy ráno o 5.54 h, dorazili do Prahy o 9.42 h, po novom to bude až 10.18 h.
Cena lístka na Slovenskú strelu bude stáť po novom rovnako ako na EC vlak, k zmene teda nedôjde. Špeciálny príplatok za jazdu Pendolinom sa totiž na trase doteraz odpúšťal. Rozhodlo sa o tom vlani v decembri, keď ČD po ročnej prestávke rýchle vlaky na Slovensko opäť nasadzovali. Za spiatočnú jazdu tak pasažieri zaplatili 34,60 eura rovnako ako v prípade EC vlakov. Cestujúci by však mali počítať s rastom cien cestovného v železničnej doprave, ktorý sa na Slovensku pripravuje od novembra tohto roka.
V prípade trasy vlaku Pendolino z Prahy cez Ostravu do Žiliny zatiaľ podľa Šťáhlavského nie je cena za lístok jasná. Zverejnená by mala byť približne do mesiaca. Otázkou totiž ostáva, či aj tu budú železničiari cestujúcim odpúšťať špeciálny príplatok za miestenku, ktoré súpravy Pendolino majú, alebo nie.
České dráhy prvý raz nasadili Pendolino na trať Slovenskej strely v roku 2006, no po troch rokoch ho zo spoja stiahli. Opäť sa ho rozhodli vypraviť na Slovensko v decembri 2010, aby ho po roku fungovania v tomto roku znovu stiahli.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies