Česi ovládajú len tretinu najväčších firiem v krajine

NETKY.SK • 22 Október 2010, 12:18 • 2 min
Česi ovládajú len tretinu najväčších firiem v krajine

Česi ovládajú len tretinu najväčších firiem v krajine

slovakia

left justify in out

Českú ekonomiku neovládajú holandské ani cyperské firmy, ako by sa mohlo zdať na základe údajov o príleve zahraničného kapitálu, konštatujú vo svojom dnešnom vydaní Hospodářské noviny (HN), ktoré zisťovali, kto skutočne stojí za 150 najväčšími českými firmami.
      A výsledok? Česi reálne ovládajú 31 % firiem v krajine, ďalších 30 % majú v rukách Nemci a zvyšok cudzinci z iných štátov.
      "V Rakúsku je napríklad podobná situácia - skutočných národných šampiónov je len pár a väčšina veľkých firiem je v rukách nemeckého kapitálu," tvrdí analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek, podľa ktorého obdobné je to aj na Slovensku či v Maďarsku.
      Oficiálne sídlo v Holandsku majú pritom v rovnakej miere ako "české", tak "nemecké" firmy pôsobiace v ČR. Od roku 1993 prišlo z Holandska 13 % z 2,2 bilióna Kč (89,65 miliardy eur) zahraničného kapitálu, a stalo sa tak tretím najvýznamnejším investorom v ČR. Reálny vplyv krajiny na českú ekonomiku je ale oveľa nižší.
      Ukázalo sa tiež, že najdôležitejšie exportné odbory (automobilový priemysel a elektronika) sú takmer plne v rukách zahraničného kapitálu. Naopak odvetvia, ktoré sa orientujú na domáci trh (potraviny, doprava), majú nadpriemerný podiel českých majiteľov.
      Podľa analytikov je zahraničný kapitál pre českú ekonomiku výhodou. Priniesol know-how, prístup na zahraničné trhy aj vyššiu efektivitu. Jeho riziká sú zase v tom, že investori svoje české závody bez rozpakov zatvoria, ak sa im to finančne vyplatí a ak je to potrebné, dokážu si z českých pobočiek "vytiahnuť" svoj kapitál späť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies