Erste Group zatvorí v Maďarsku 17 pobočiek

NETKY.SK • 15 December 2010, 12:44 • 2 min
Erste Group zatvorí v Maďarsku 17 pobočiek

Erste Group zatvorí v Maďarsku 17 pobočiek

slovakia

left justify in out

Rakúska banková skupiny Erste Group zatvorí 17 pobočiek v Maďarsku a prepustí 181 zamestnancov. Dôvodom je nová banková daň, ktorú zaviedla vláda v Budapešti. Uviedli to dnes noviny Világgazdaság.
      Rakúska Erste Group je tretím najväčším poskytovateľ úverov v strednej a východnej Európe. Maďarská dcéra Erste však po zavedení novej dane ako jediná spomedzi východoeurópskych bánk tejto skupiny zaznamenala za 9 mesiacov 2010 čistú stratu.
      Podľa Erste banková daň dramaticky zvýšila jej výdavky, čo má negatívny vplyv na hospodárske výsledky a núti ju prijímať nepopulárne opatrenia. Niektoré maďarské médiá však začiatkom novembra tvrdili, že Erste sa chystá prepustiť až 250 zamestnancov.
      V každom prípade prepúšťanie v Erste Bank Hungary je prvou ukážkou toho, že netradičné úsporné opatrenia budapeštianskej vlády, ktorá chce okrem bánk zaviesť mimoriadnu tzv. krízovú daň aj pre telekomunikačný, energetický a maloobchodný sektor, môžu mať nepríjemné následky.
      Maďarská vláda očakáva, že jej banková daň prinesie už od tohto roka do rozpočtu 200 miliárd forintov (721,16 milióna eur) ročne a pomôže jej tak pri znižovaní schodku verejných financií. A od budúceho roka by mali mimoriadnu daň platiť aj maloobchodné reťazce, telekomunikačné a energetické firmy, vďaka čomu by do rozpočtu malo pribudnúť ďalších 161 miliárd HUF ročne.
      Britský mobilný operátor Vodafone, Magyar Telekom, dcérska spoločnosť Deutsche Telekomu, ako aj maďarský energetický gigant MOL už avizovali, že krízová daň môže mať negatívny vplyv na ich investičné plány. V konečnom dôsledku tak môže táto daň namiesto zvýšenia rozpočtových príjmov viesť k spomaleniu ekonomiky a rastu výdavkov na podporu nezamestnaných. Kabinet v Budapešti pritom uvažuje, že daň, ktorá má zatiaľ platiť tri roky, predĺži o ďalší rok, a to do roku 2014.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies