Erdogan odobril odvolanie šéfov samospráv pre kontakty s PKK a gülenistami

NETKY.SK • 12 September 2016, 13:45 • 2 min
Erdogan odobril odvolanie šéfov samospráv pre kontakty s PKK a gülenistami

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obhajoval dnes odvolanie 28 zvolených starostov miest a obcí v prevažne Kurdmi obývaných oblastiach na východe a juhovýchode krajiny. Dodal, že k tomuto kroku malo dôjsť už skôr.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Odvolaných starostov a primátorov nahradili lojálnymi štátnymi úradníkmi, informuje agentúra AP. Podľa denníka Hürriyet 24 zo starostov a primátorov bolo obvinených z väzieb na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) a zvyšní štyria z napojenia na duchovného Fethullaha Gülena, ktorého turecké vedenie obviňuje zo zosnovania pokusu o vojenský prevrat z 15. júla.

 

Erdogan, ktorý sa dnes v jednej z mešít v Istanbule zúčastnil na modlitbách pri príležitosti sviatku obetovania íd al-adhá, dodal, že k odvolaniu tejto skupiny volených politikov došlo podľa jeho názoru neskoro.

 

"Malo to byť prijaté už dávno, pretože (...) starostovia nemôžu podporovať teroristické organizácie," uviedol Erdogan. Zároveň obvinil odvolaných starostov z toho, že "štátne peniaze posielajú do hôr", čím mal na mysli pohorie Kandil, kde má PKK svoje sídlo.

 

V podobnom duchu sa vyjadril aj turecký premiér Binali Yildirim, podľa ktorého sa niektoré obce premenili na "logistické centrá separatistickej teroristickej organizácie", čo je termín používaný v Turecku pre PKK.

 

Turecké ministerstvo vnútra vysvetlilo, že rozhodnutie odvolať skupinu vedúcich predstaviteľov miestnych samospráv je v súlade s nariadeniami vlády, ktoré vydala po pokuse o vojenský prevrat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies