Erdogan: Moslimské krajiny sa v súvislosti s Jeruzalemom obrátia na OSN

NETKY.SK • 15 December 2017, 16:37 • 2 min
Erdogan: Moslimské krajiny sa v súvislosti s Jeruzalemom obrátia na OSN

ISTANBUL - Moslimské krajiny požiadajú Organizáciu Spojených národov (OSN) o anulovanie amerického uznania Jeruzalema za hlavné mesto Izraela.

slovakia

left justify in out

V piatok to počas zhromaždenia v provincii Konya vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Iniciatíva podľa neho začne v Bezpečnostnej rade OSN. V prípade, že ju rada neprijme, sa krajiny budú o "anulovanie tohto nespravodlivého a protiprávneho rozhodnutia" usilovať na Valnom zhromaždení OSN.

Turecký prezident sa na margo Jeruzalema vyjadril aj v stredu počas summitu Organizácie islamskej spolupráce. Erdogan vyzval lídrov moslimských štátov, aby Jeruzalem uznali za "okupované hlavné mesto (budúceho) palestínskeho štátu".

 

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás na stretnutí zase vyzval na komplexnú zmenu blízkovýchodného mierového procesu, ktorý by podľa neho mal byť pod patronátom OSN. Zároveň vyzval všetky krajiny, ktoré naďalej podporujú takzvané dvojštátne riešenie, teda existenciu Izraela aj Palestíny, ktoré vedľa seba spolunažívajú v mieri, aby uznali Palestínu za samostatný štát.

Americký prezident Donald Trump minulú stredu oznámil, že Spojené štáty presúvajú svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema a oficiálne uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Židovský štát tento krok privítal, vo svete však vyvolal veľké pobúrenie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies