EP schválil uľahčenie cezhraničného uznávania verejných listín v EÚ

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 15:02 • 2 min
EP schválil uľahčenie cezhraničného uznávania verejných listín v EÚ

ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) schválil dnes legislatívne zmeny, ktoré zjednodušia preukazovanie pravosti verejných listín, akými sú rodný či sobášny list, v iných členských krajinách a uľahčia tak voľný pohyb osôb v rámci Európskej únie. Nová právna úprava zavádza viacjazyčné formuláre, ktoré sa budú pripájať k vnútroštátnym listinám, aby sa odbúrala nevyhnutnosť ich prekladov.

slovakia

left justify in out

"Viac ako 14 miliónov občanov EÚ žije v inom členskom štáte, než je ich domovská krajina. Aby sa mohli zosobášiť alebo preukázať čistý register trestov, musia prejsť únavnými procedúrami. Dnešným hlasovaním sme urobili prvý krok k obmedzeniu týchto byrokratických prekážok odstránením nákladnej a zaťažujúcej požiadavky na apostilu a zavedením viacjazyčných štandardných formulárov," uviedla počas plenárnej rozpravy spravodajkyňa EP Mady Delvauxová.

 

Nová legislatíva odstráni administratívne formality, akou je predkladanie tzv. apostil, ktoré potvrdzujú osobný stav, rodičovstvo či štátnu príslušnosť. Poslanci a ministri sa dohodli na rozšírení pôsobnosti nariadenia tak, aby sa týkalo aj listín potvrdzujúcich spôsobilosť uzavrieť manželstvo alebo registrované partnerstvo. Medzi listiny, ktoré budú akceptované v inom členskom štáte bez vyššieho overenia, budú patriť aj potvrdenia o absencii trestného záznamu danej osoby (výpis alebo odpis z registra trestov).

 

Nové pravidlá sa týkajú aj listín, ktoré musia občania žijúci v inom členskom štáte predložiť za predpokladu, že sa v danom štáte chcú zúčastniť na voľbách do EP alebo miestnych samospráv, či už ako voliči alebo kandidáti.

 

Nové viacjazyčné formuláre EÚ sa budú pripájať k samotným vnútroštátnym dokumentom týkajúcim sa narodenia, skutočnosti, že daná osoba je nažive, úmrtia, manželstva a registrovaného partnerstva (vrátane spôsobilosti uzavrieť manželstvo či registrované partnerstvo a rodinného stavu či partnerského statusu), bydliska a pobytu a absencie trestného záznamu.

 

Nariadenie nadobudne účinnosť postupne, plne aplikovateľné bude od roku 2019.

 

EP v rámci vyjednávaní o konečnom texte nariadenia presadil, aby sa po dvoch rokoch od nadobudnutia účinnosti nových predpisov zvážilo ich rozšírenie na verejné listiny týkajúce sa právneho postavenia a zastupovania spoločnosti, na diplomy, osvedčenia a iné doklady o dosiahnutej kvalifikácii a verejné listiny osvedčujúce úradne uznané zdravotné postihnutie. Hodnotiaca správa, ktorú pri tejto príležitosti vypracuje Európska komisia, sa tiež zameria na možnosť rozšírenia viacjazyčných formulárov na ďalšie listiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies