EP po afére Panamské dokumenty žiada členské štáty zakročiť proti daňovým únikom

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 08:03 • 2 min
EP po afére Panamské dokumenty žiada členské štáty zakročiť proti daňovým únikom

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok večer v rámci rozpravy o odhaleniach o daňových podvodoch známych ako Panamské dokumenty (Panama Papers) vyzvali Európsku komisiu a členské štáty Európskej únie na zintenzívnenie úsilia v boji proti daňovým únikom a praniu špinavých peňazí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Politická skupina Európskej ľudovej strany (EĽS) v rámci rozpravy predložila návrh, aby sa zástupcovia právnickej firmy Mossack Fonseca, z ktorej unikli informácie o dosiaľ tajných vlastníkoch vyše 200.000 offshorových spoločností, ako aj predstavitelia panamskej vlády zúčastnili na zasadnutí osobitného výboru EP pre daňové rozhodnutia. Výbor je známy aj pod skratkou TAX2.


Ďalšie politické skupiny EP vyzvali na vytvorenie celoeurópskej čiernej listiny daňových rajov a na penalizáciu akýchkoľvek spoločností za využívanie ich služieb. Poslanci zároveň vyzvali členské štáty, aby namiesto hľadania spôsobov, ako oslabiť návrhy na podporu transparentnosti, prispeli k ich posilneniu.   Skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v tejto súvislosti kritizovala národných politikov členských krajín, ktorí podľa nich vedeli o tomto spôsobe krátenia daní, nič s ním však neurobili.


Eurokomisár pre dane a clá Pierre Moscovici pred poslancami vyjadril nádej, že škandál známy ako Panamské dokumenty (Panama Papers) poslúži ako "budíček" pre členské štáty EÚ. Tie zároveň vyzval, aby dodržiavali svoje záväzky v boji proti daňovým únikom, podvodom a agresívnemu daňovému plánovaniu a snažili sa o prevenciu proti praniu špinavých peňazí.


Moscovici spresnil, že je potrebné poznať skutočných vlastníkov firiem.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies