Filipíny trápi horúčka dengue, na ostrovoch je vyhlásená epidémia

NETKY.SK • 6 August 2019, 13:01 • 2 min
Filipíny trápi horúčka dengue, na ostrovoch je vyhlásená epidémia

MANILA - Počas dnešných hodín vyhlásilo filipínske ministerstvo zdravotníctva celoštátnu epidémiu horúčky dengue po tom, ako informovalo o náraste počtu nakazených. Od začiatku roku 2019 na následky tohto vírusového ochorenia zomrelo na Filipínach už 622 ľudí.

slovakia

left justify in out

Za obdobie od začiatku roka do 20. júla bolo zaznamenaných celkovo 146 062 prípadov horúčky dengue. "Ide o 98 % nárast oproti rovnakému obdobiu vlaňajšieho roka," uviedol minister zdravotníctva Francisco Duque.

 

img

 

"Je dôležité, aby bola vyhlásená celoštátna epidémia..., aby sme mohli určiť, kde je potrebná lokálna pomoc, a umožniť miestnym úradom využiť na riešenie epidemickej situácie fond rýchlej pomoci," povedal minister na stretnutí s predstaviteľmi zodpovednými za zvládanie krízových situácií.

 

img

 

Nárast počtu osôb nakazených dengue na Filipínach nastal dva roky po tom, ako vláda ukončila masový očkovací program, pri ktorom využívala vakcínu Dengvaxia, za ktorou výrobou stojí francúzska spoločnosť Sanofi Pasteur. Toto rozhodnutie prišlo po tom, ako výrobca oznámil, že vakcína predstavuje riziko pre ľudí, ktorí pred očkovaním neboli ešte týmto vírusom nakazení. Filipíny dokonca firme odobrali aj licenciu po zisteniach, že viacero ľudí prišlo po podaní vakcíny o život.

 

 

Celoštátny očkovací program spustili na Filipínach v apríli 2016 a zamerali ho na deti vo veku od deväť rokov. Filipíny boli prvou krajinou na svete, ktorá začala očkovací program s využitím vakcíny Dengvaxia. Tú schválili na používanie vo viac ako 15 krajinách sveta.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies