Eni a Gazprom podpísali dohodu o zmene kontraktu

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 15:42 • 2 min
Eni a Gazprom podpísali dohodu o zmene kontraktu

PETROHRAD/RÍM - Ruský energetický gigant Gazprom a talianska ropná a plynárenská spoločnosť Eni podpísali dohodu o revízii podmienok kontraktu na dodávky ruského plynu.

slovakia

left justify in out

Dohoda zahŕňa redukciu súčasnej ceny a tiež dôležitú zmenu vo valorizácii cien plynu, vďaka ktorej sa cena komodity z Ruska vyrovná trhovým cenám. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na vyhlásenie Eni.
     

Okrem toho sa Eni dohodla s Gazpromom na významnej zmene klauzuly "take or pay", teda "odober alebo zaplať". Rusko totiž uzatvára s odberateľmi dlhodobé kontrakty na dodávky plynu, a potom požaduje, aby zaplatili dohodnuté množstvo komodity, aj keď odobrali menej napríklad pre miernu zimu. Eni sa so spätnou platnosťou od začiatku tohto roka tejto klauzuly "zbavila".
     

Talianska firma označila dohodu s Gazpromom za kľúčovú pre splnenie svojho cieľa, ktorým je zmena dlhodobých kontraktov tak, aby jej pomohli dosiahnuť lepšiu konkurencieschopnosť na trhu.
     

Európski zákazníci majú možnosť požiadať Gazprom o revíziu ceny každé dva roky v závislosti od podmienok na trhu. Ruská spoločnosť sa predtým už predbežne dohodla na znížení ceny plynu pre francúzsku spoločnosť GDF Suez a pre firmu EconGas, ktorá je divíziou rakúskej OMV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies