Vzdelávanie v rámci trvalo udržateľného rozvoja je veľmi dôležité. Práve preto vznikol nápad na Svedomito fest

NETKY.SK • 2 Apríl 2019, 15:19 • 2 min
Vzdelávanie v rámci trvalo udržateľného rozvoja je veľmi dôležité. Práve preto vznikol nápad na Svedomito fest

SLOVENSKO- Každý z nás si v dnešnej dobe uvedomuje dopad klimatických zmien na našu Zem, prírodu a taktiež bezprostredne na naše životy. Aj napriek rastúcemu trendu, že ľudia chcú žiť ekologickejšie a tvoriť menej odpadu sa neustále stretávame s odpadkami vyhodenými v uliciach, nespoľahlivým separovaním odpadu, zakladaním nelegálnych skládok a mnohokrát aj aroganciou a nevšímavosťou.

slovakia

left justify in out

Práve preto vznikol nápad na Svedomito fest, na ktorom chcú organizátori  ľudí viac vzdelávať a ukázať im alternatívu, ako žiť ekologickejšie, svedomitejšie a v prvom rade v čistejšom meste. Vzdelávanie v rámci trvalo udržateľného rozvoja je veľmi dôležité a uvedomujú si to aj organizátori Svedomito festu v Starej Turej.

 

S nápadom na vytvorenie takéhoto festivalu prišiel Matúš Hladík, zakladateľ kultúrneho a komunitného centra tu. v Starej Turej. Svedomito fest vznikol spoluprácou občianskych združení, miestnych aktivistov a mestských podnikov, ktorým nie je stav našej planéty a okolia nášho mesta ľahostajný. Na organizácii festivalu sa podieľa množstvo úžasných a šikovných ľudí. Za ochotu a chuť pomáhať s organizovaním festivalu, tvorbou a zapájaním sa do programu im patrí obrovská vďaka.

 

Pre získanie bližších informácií sme organizátorov trochu vyspovedali:

 

„Spoločnými silami sa nám podarilo zostaviť program, ktorý bude rozdelený počas celého týždňa od 22.4.-28.4. 2019. Tento týždeň sme vybrali z toho dôvodu, že v pondelok 22.4.2019 je Deň Zeme a aj prostredníctvom nášho festivalu si chceme našu Zem uctiť. "

 

img

 

V programe budú zahrnuté rôzne prednášky a diskusie so zaujímavými osobnosťami akými sú napríklad aktivistka a bloggerka Natália Pažická, Zuzana Vakošová zo Zero Waste Trenčín či známy projekt zo slovenskej startup scény Pure Junk. Budeme diskutovať na témy ako trvalo udržateľné podnikanie, permakultúra, minimalizmus v bývaní, kompostovanie, tvorba komunitných záhrad, ekologická domácnosť alebo nábytok z odpadu, toto všetko so zaujímavými hosťami z celého Slovenska. Počas festivalu si svoje miesto nájdu i verejné diskusie s predstaviteľmi mesta a mestských organizácií o momentálnom stave ekológie v rámci mesta a jej zlepšenia. Na workshopoch si návštevníci budú môcť vyrobiť prírodné mydlá, dekoratívnu kozmetiku, obrúsky z včelieho vosku, ušiť vrecká na potraviny či upiecť kváskový chlebík, poprípade vyrobiť peňaženku z tetrapakov.

 

„V podvečerných a večerných hodinách budeme premietať dokumentárne filmy s témami ochrany životného prostredia a zvierat, ale taktiež na kontroverznú tému fast fashion. Nebude chýbať swap a burza oblečenia, ale taktiež zber zubných kefiek v spolupráci s firmou Curaprox. Čaká nás aj spoločný zber odpadu v celej Starej Turej, do ktorého sa veríme zapojí čo najväčší počet obyvateľov nášho mesta. Sme radi, že sa do projektu zapojili aj mestské Technické služby, ktoré nám s týmto zberom pomôžu a taktiež využijeme ich poznatky o správnom separovaní odpadu."

 

img

 

Atmosféru festivalu doplní predaj bezobalového obchodíku a spríjemní koncert. V nedeľu na záver festivalu bude spoločná symbolická jazda a beh mestom, za účelom motivovania ľudí k zdravšiemu a ekologickejšiemu spôsobu života aj čo sa týka dopravy. Účastníci jazdy môžu prísť na bicykloch, kolobežkách či korčuliach a dopĺňať ich budú ako inak bežci. Po jazde a behu sa stretneme v parku na spoločnom pikniku a ochutnávke vegetariánskych pokrmov, ktorými sa bude môcť každý občerstviť.

 

„Teraz už musíme iba veriť v to, že na túto inšpiratívnu akciu nám bude priať počasie, pretože mnoho z vyššie spomínaných aktivít sa koná vonku pod holým nebom. Týmto spôsobom by sme Vás chceli všetkých srdečne na Svedomito fest pozvať."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies