Zamestnávateľ od pracovníka môže požadovať negatívny test, tvrdí analýza

NETKY.SK • 2 November 2020, 09:11 • 2 min
Zamestnávateľ od pracovníka môže požadovať negatívny test, tvrdí analýza

Celoplošné testovanie a celková situácia zamestnáva verejnosť ostatné dni. Mnohí majú teraz závažnú dilemu.

slovakia

left justify in out

Pondelok je prvým pracovným dňom po akcii Spoločenská zodpovednosť, keď bolo otestovaných viac ako 3 milióny ľudí. Mnohí sa pýtajú, či zamestnávateľ má právo od nich požadovať certifikát o negatívnom teste, keď príde do práce.

 

 

Majú právo

Zamestnávatelia na to právo majú. Nemusí však ísť len o certifikát z v nedeľu ukončeného celoplošného testovania. Môže ísť aj o doklad o inom testovaní, ktoré bolo schválené. Teda nemôže ísť len o v novinovom stánku kúpený krvný test a jeho vykonanie podľa návodu. Ako upozorňuje portál webnoviny.sk, hovorí o tom aj analýzy Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Fakulta ju zrealizovala pre Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení SR. Táto právna analýza potvrdzuje slová vládnych predstaviteľov, že zamestnávateľ na to má právo.

 

Ochrana osobných údajov

Proti je však Úrad na ochranu osobných údajov SR. Podľa nich na takýto nárok zo strany “chlebodarcu“ neexistuje právny základ.

 

Vyhláška ÚVZ

No nová právna analýza tvrdí, že základným právnym titulom pre spracúvanie informácie o teste zamestnanca na COVID-19 je vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Tou sa prikazujú dané opatrenia, na zabránenie šírenia nebezpečnej ľudskej choroby, preto zavádza režim vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa. "Ide o totožnú situáciu ako v prípade, keď v letných mesiacoch boli zamestnanci povinní informovať zamestnávateľa o návrate z tzv. červených krajín, pričom predmetnú povinnosť taktiež upravoval podzákonný právny predpis,“ uvádza sa v analýze.

 

 

Ďalšie opory

Odborníci tiež zdôrazňujú, že ak by sa aj namietla vyhláška ÚVZ SR ako nedostatočná, tak existujú aj ďalšie ustanovenia slovenského právneho poriadku, ktoré v tejto veci hovoria v prospech zamestnávateľov. Ide totiž o verejný záujem ochrany verejného zdravia.

 

Úrad na ochranu osobných údajov SR má za to, že ak sa spracúvajú informácie o negatívnom výsledku testu, je nevyhnutné, aby zamestnávateľ mal právny základ v zmysle európskych nariadení. Úrad takýto základ nepozná a nevidí ju ani vo vyhláške ÚVZ. 

 

Pozrite si aj úsmevné príhody počas testovania. K ľahšiemu zvládnutiu nepríjemnej situácie v súvislosti so šírením nového koronavírusu pomôže aj ochrannné rúško či dezinfekčné gély. Objednať si ich môžete aj na stránke shop.netky.sk.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies