EL: Slovan a Žilina takmer naisto ďalej, Trnava musí zabojovať

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 13:05 • 2 min
EL: Slovan a Žilina takmer naisto ďalej, Trnava musí zabojovať

BRATISLAVA - Dve víťazstvá a jedna remíza na súperovej pôde, jedenásť strelených, iba dva inkasované góly a reálna šanca všetkých troch slovenských zástupcov ŠK Slovan Bratislava, MŠK Žilina a FC Spartak Trnava kvalifikovať sa do ďalších bojov.

slovakia

left justify in out

Toto je pozitívna bilancia a priaznivé konštatovanie po štvrtkových úvodných vystúpeniach spomenutého tria fortunaligových klubov v 1. predkole Európskej ligy 2015/2016. Pred budúcotýždňovými odvetami majú "belasí" i "šošoni" vynikajúcu, "andeli" solídnu východiskovú pozíciu a všetko v otázke postupu vo vlastných rukách.

 

Najpresvedčivejšie, čo je však spôsobené aj kvalitou súpera, začal svoje účinkovanie v pohárovej Európe Slovan. Hoci podmienky i stav umelého trávnika v Gibraltáre na Victoria Stadium neboli adekvátne, bratislavský tím absolútne nedopustil prekvapenie na svoj úkor. Domácemu mužstvu College Europa FC nastrieľal šesť gólov, pričom brankár Martin Krnáč nemusel ani raz vyťahovať loptu zo siete. "Pred stretnutím sme mali trochu obavy, ako to dopadne, sú tu totiž špecifické podmienky. Zápas sme však zvládli k našej spokojnosti. Som rád, že sme o výsledku stretnutia rozhodli už v prvom polčase. Väčší problém ako protivník robili klimatické podmienky a bezprostredná blízkosť letiska, prelietavajúce lietadlá. Výborný bol Karol Mészáros, ktorý dal tri nádherné góly," zhodnotil stretnutie na gibraltárskej pôde generálny manažžér a zároveň šéf realizačného tímu ŠK Slovan Dušan Tittel, ktorý dal príležitosť aj trom novým posilám mužstva: krajným obrancom Borisovi Sekuličovi a Jakubovi Podanému ako aj útočníkovi Tamásovi Priskinovi. Posledne menovaný rodák z Komárna a maďarský reprezentant spečatil v nadstavenom čase "poltuctový" rezultát. 


Hrdinom duelu však bol Karol Mészáros, ktorý sa zaskvel hetrikom za 27 minút a strelil prvé tri góly hosťujúceho mužstva. "Sme radi, že sme presvedčivo vyhrali. Bol to náročný zápas, lebo všetci nás pred jeho začiatkom stavali do pozície jednoznačného favorita. Priznám sa, že naposledy som strelil hetrik ešte v doraste. Som rád, že mi to padá do sietí súperov, ale ešte dôležitejší je fakt, že sme zahrali ako kolektív," uviedol pre denník Šport 21-ročný krídelník Slovana. "Belasí" štvrtkovým triumfom 6:0 na ihrisku College Europa FC zároveň prepísali aj historické štatistiky: dosiahli dosiaľ najvyššie víťazstvo na trávniku súpera v rámci európskych klubových súťaží. Doterajším rekordom bol rezultát 4:0 spred necelých štrnástich rokov (9. augusta 2001) na pôde waleského mužstva Cwmbran Town v predkole niekdajšieho Pohára UEFA 2001/2002. 

 

Odvetný súboj 1. predkola EL, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 9. júla o 19.00 h na Pasienkoch, už bude proti gibraltárskemu outsiderovi iba formalitou. Slovan môže dopredu uvažovať o pokračovaní účinkovania v druhej najvýznamnejšej pohárovej klubovej súťaži na starom kontinente. V 2. predkole by si bratislavský tím zmeral sily s úspešnejším z írsko-luxemburskej dvojice University College Dublin - F91 Dudelange (štvrtkový prvý zápas 1:0). "Bolo by veľmi zlé, keby sme po takomto štvrtkovom výsledku nepostúpili. Myslím si, že už môžeme myslieť na súpera, ktorý na nás čaká v druhom predkole. Prial by som si radšej írske mužstvo, britský štýl by bol pre nás zaujímavý. V domácej odvete na Pasienkoch chceme nad tímom College Europa FC zvíťaziť, streliť nejaké góly a potešiť našich fanúšikov. Priestor dostanú aj ďalší hráči kádra," uzavrel Dušan Tittel. 

 

Okrem Slovana sa môže už takmer naisto tešiť v predstihu z postupu do druhého predkola Európskej ligy aj MŠK Žilina. Hráči klubu spod Dubňa si vo štvrtok večer poradili v Belfaste s domácim FC Glentoran jednoznačne 4:1 (2:0). V budúcotýždňovej odvete, ktorá sa uskutoční 9. júla o 19.30 h, už Pečovský a spol. pôjdu len potvrdiť očakávaný postup. 


"Náš vstup do Európskej ligy a štvrtkový výsledok proti severoírskemu tímu nás samozrejme potešil. Streliť štyri góly na súperovom trávniku je výborné vysvedčenie pre mužstvo. Zápas v Belfaste hodnotíme veľmi pozitívne. V niektorých momentoch sme síce hráčom Glentoranu dovolili vypracovať si šance, ale podržal nás brankár Miloš Volešák. Tešíme sa na domácu odvetu, v ktorej tiež chceme uspieť. Vo futbale je síce všetko možné, no postup do druhého predkola nám už nemôže ujsť," skonštatoval pre agentúru SITA športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník. Na štadióne The Oval skórovali v žilinskom drese do polčasovej prestávky Matej Jelič a Jakub Paur, po zmene strán pridal tretí gól Lukáš Čmelík. Hoci sa Glentoranu podarilo znížiť zásluhou Conora McMenamina, "poistku" pridal v 81. min Kamerunčan v tíme MŠK Ernest Mabouka. 

 

"Dal som krásny gól, veľmi ma potešil. Veril som si a padlo to tam, kam som chcel," citoval klubový web slová 24-ročného chorvátskeho útočníka Jeliča, s 19 presnými zásahmi spolu so Seničanom Janom Kalabiškom najlepšieho kanoniera uplynulého ročníka Fortuna ligy. "S výsledkom musíme byť spokojní, takéto niečo sme si predstavovali. Do odvety pôjdeme tiež naplno, lebo chceme jednoznačne postúpiť do druhého predkola." Spokojnosť neskrýval ani žilinský kormidelník a čerstvý štyridsiatnik (nar. 29. júna 1975) Adrián Guľa: "Je to dôležité víťazstvo, aj vstup do sezóny a európskeho pohára. Strelili sme štyri góly vonku. Výkon bol celkom dobrý, až na niekoľko detailov. Sme v prvom polčase, pred nami je druhý zápas, ktorý musíme jednoznačne zvládnuť, aby sme išli ďalej." Futbalisti Žiliny sa po očakávanom postupe stretnú v 2. predkole EL s úspešnejším z merania síl medzi macedónskym FK Renova a moldavským FC Dacia Kišiňov (výsledok štvrtkového prvého súboja 0:1, pozn.). "Moldavské mužstvo síce vyhralo na macedónskej pôde, ale myslím si, že o postupe Kišiňova ešte nie je definitívne rozhodnuté," uviedol pre SITA Karol Belaník. 

 

Z trojice slovenských zástupcov v Európskej lige budú musieť o postup do druhého predkola najviac zabojovať hráči Spartaka Trnava. Štvrtkový nerozhodný výsledok 1:1 na horúcej pôde v Sarajeve proti FK Olimpic je dobrý, nezaručuje však ešte kvalifikovanie sa do ďalších bojov. Úradujúci víťaz Pohára Bosny a Hercegoviny potvrdil, že bude pre "andelov" nebezpečným protivníkom. Proti "spartakovcom" sa na trávniku Olympijskho štadióna Asima Ferhatoviča Haseho ujal vedenia v 14. min zásluhou Dalibora Pandžu, v ďalšom priebehu dvojica Admir Raščič a Danijal Brkovič opečiatkovala brvno, resp. žrď trnavskej bránky. Tréner Spartaka Juraj Jarábek mal po zmene strán šťastnú ruku: v 70. min poslal na trávniku novú letnú akvizíciu - paradoxne Bosniaka Emira Haliloviča, ktorý po niekoľkých sekundách pobytu na hracej ploche vyrovnal a rozosmutnil svojich krajanov. "S výsledkom musíme byť spokojní. Hrali sme proti vyspelému súperovi, ktorý predvádzal technický a kombinačný futbal. V prvom polčase mali prevahu hráči sarajevského klubu, po zmene strán sme sa zlepšili a vyrovnali," zhodnotil štvrtkové vystúpenie kouč Spartaka Juraj Jarábek a doplnil: "Prvé zápasy v sezóne sú vždy špecifické, informácie o súperovi bývajú skreslené a iné to je potom na ihrisku. V tomto smere budeme mať už výhodu, budeme sa vedieť lepšie pripraviť. FK Olimpic hral vo štvrtok na brejky a my prakticky do plných. Vieme, že v budúcotýždňovej odvete musíme hrať aktívnejšie. Urobíme všetko, aby sme postúpili do druhého predkola." 

 

Po stretnutí v Sarajeve bol spokojný aj jediný úspešný strelec trnavského tímu. "V hľadisku som mal rodinu i veľa kamarátov. Myslím si, že remíza 1:1 je pre nás dobrá. A môj gól? Janko Vlasko rozohrával roh a ja som mal tušenie, kam by sa mohla prípadne lopta odraziť. Aj sa tak stalo, domáci hráč ju odhlavičkoval na to miesto. Som rád, že po vyrovnávajúcom góle sme to už zvládli a dotiahli zápas do dobrého konca. Sme spokojní, domáci určite nie," uviedol pre denník Šport 25-ročný záložník Emir Halilovič. Odvetný súboj FC Spartak Trnava - FK Olimpic Sarajevo sa uskutoční vo štvrtok 9. júla o 20.05 h v Zlatých Moravciach, keďže domáci stánok Trnavy prechádza rekonštrukciou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies