EL: Dokonalý obrat Valencie, Sevilla vyškolila Porto

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 07:53 • 2 min
EL: Dokonalý obrat Valencie, Sevilla vyškolila Porto

VALENCIA - Futbalistom španielskej Valencie sa vo štvrtok podaril husársky kúsok, keď dokázali postúpiť do semifinále Európskej ligy cez švajčiarsky FC Bazilej napriek trojgólovému manku z prvého zápasu. Zverenci trénera Juana Antonia Pizziho prehrali pred týždňom na ihrisku súpera 0:3 a zdalo sa, že ich účinkovanie na európskej scéne je na konci.

slovakia

left justify in out

"Netopiere" vo štvrtkovej odvete štvrťfinále pred vlastnými fanúšikmi akoby vstali z popola a na ukazovateli skóre svietil po 90 minútach rovnaký výsledok. Nasledovalo predĺženie, v ktorom za štyri minúty padli dve červené karty na strane hostí a domáci to využili. Svoj tretí gól v zápase strelil 20-ročný útočník Paco Alcácer a postup Valencie spečatil v 118. min stredopoliar Juan Bernat. Španielske mužstvo sa stalo prvým v ére Európskej ligy, ktoré dokázalo zmazať trojgólový hendikep a postúpiť do ďalšieho kola. "Chcel by som sa poďakovať svojim spoluhráčom, bez ktorých by som dnes nedal hetrik. Fanúšikovia boli s nami od prvej minúty, boli fantastickí a toto víťazstvo patrí im," povedal hrdina súboja Alcácer. 

 

Španielsko bude mať v semifinále EL dvojnásobné zastúpenie vďaka sevillskému FC, ktorý vyradil úradujúceho portugalského šampióna FC Porto. Sevilla nedala svojmu súperovi šancu a jeho nádeje "sfúkla" už v prvom polčase. Odznova sa začínalo už v 5. min, keď Ivan Rakitič zlikvidoval náskok súpera z prvého merania síl. Do prestávky strelili Andalúzania ďalšie dva góly a po zmene strán si už nenechali ujsť postup. Duel sa skončil víťazstvom domácich 4:1 napriek červenej karte Cokeho z úvodu druhej štyridsaťpäťminútovky. "Musíme pokračovať touto cestou, vieme, že potrebujeme odovzdať zo seba všetko. Som hrdý na mužstvo, pracuje a robí všetko pre to, aby bola táto sezóna úspešná. Sme veľmi šťastní z postupu, ale sme si vedomí, že nás čaká ešte ďaleká cesta. Pôjdeme krok za krokom," povedal kouč Sevilly Unai Emery pre televíziu Telecinco. 

 

Finálový sen pokračuje aj u hráčov talianskeho Juventusu Turín, práve na ich štadióne sa 14. mája uskutoční finále Európskej ligy 2013/2014. "Stará dáma" si vo štvrtok postrážila postup cez francúzsky Olympique Lyon, vyhrala 2:1. U súpera pred týždňom dokázala zvíťaziť 1:0. "Dúfame, že z nášho víťazstva sa teší celé Taliansko. U nás ste buď fanúšikom alebo neprajníkom Juventusu. A tých, ktorí sú proti, nezaujíma postavenie v rebríčku UEFA a dúfajú, že vypadneme. Pred tromi rokmi sme sa ani nevedeli kvalifikovať do Európskej ligy, no za ostatné dve sezóny sme toho dokázali veľa. Tento rok tiež mierime ďaleko. Fanúšikovia by na to nemali zabúdať," uviedol po dueli kormidelník Turínčanov Antonio Conte. 

 

Do semifinále EL sa prebojoval aj vlaňajší finalista - portugalský klub Benfica Lisabon. Aktuálny líder Primeira Ligy vyhral nad holandským Alkmaarom 2:0, z minulotýždňového prvého stretnutia si priviezol náskok 1:0. Postup Lisabončanov však zatienilo nešťastné zranenie obrancu Sílvia, ktorý po zrážke so spoluhráčom Luisaom musel striedať už v 4. min. "Sílvio utrpel zlomeninu holennej kosti a pôjde na operáciu. Som si istý, že sa vráti. Je to hráč s veľkou vášňou pre Benficu. V šatni nevládla radosť, cítili sme sa mizerne pre zranenie Sílvia," vyjadril sa tréner portugalského mužstva Jorge Jesús. 

 

Žreb semifinále (bude sa hrať 24. apríla a 1. mája) sa uskutoční v piatok o 12.00 h v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone. Generálnemu sekretárovi UEFA Giannimu Infantinovi bude asistovať bývalý obranca talianskej reprezentácie Ciro Ferrara. 



Odvetné zápasy štvrťfinále EL 2013/2014:

Benfica Lisabon - AZ Alkmaar 2:0 (1:0)

Góly: 39. a 71. Rodrigo 
/prvý zápas 1:0, postúpila Benfica/

Juventus Turín - Olympique Lyon 2:1 (1:1)

Góly: 4. Pirlo, 68. Marchisio - 18. Briand 
/prvý zápas 1:0, postúpil Juventus/

FC Sevilla - FC Porto 4:1 (3:0)

Góly: 5. Rakitič (z 11 m), 26. Vitolo, 29. Bacca, 79. Gameiro - 90. Quaresma, ČK: 54. Coke (Sevilla) 
/prvý zápas 0:1, postúpila Sevilla/

FC Valencia - FC Bazilej 5:0 po predĺžení (2:0, 3:0)
Góly: 38., 70. a 113. Alcacer, 42. Vargas, 118. Bernat, ČK: 100. Diaz, 105. Sauro (obaja Bazilej)  
/prvý zápas 0:3, postúpila Valencia/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies