Ekonomická dôvera v eurozóne sa zlepšila

NETKY.SK • 3 November 2016, 12:32 • 2 min
Ekonomická dôvera v eurozóne sa zlepšila

BRATISLAVA - Ekonomická dôvera v eurozóne sa v štvrtom štvrťroku zlepšila, ale medzi jednotlivými členskými štátmi sú zreteľné rozdiely. Index dôvery v eurozóne, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, v štvrtom kvartáli stúpol na úroveň 116,8 bodu z hodnoty 111,6 bodu v predošlom štvrťroku. Inštitút Ifo o tom informoval vo štvrtok vo vyhlásení, ktoré poskytol agentúre SITA. Hodnotenie terajšej situácie sa nezmenilo a zlepšenie celkovej nálady bolo úplne výsledkom pozitívnych očakávaní.

slovakia

left justify in out

Hodnotenie výhľadu ekonomiky na najbližších šesť mesiacov sa zlepšilo takmer vo všetkých krajinách, dokonca aj v Grécku, naznačuje tak oživenie hospodárstva. Iba experti vo Francúzsku, Lotyšsku a Portugalsku sú naďalej skeptickí v otázke budúceho ekonomického vývoja. Najpozitívnejšie ekonomickú situáciu naďalej hodnotia experti v Nemecku. Zlepšilo sa aj hodnotenie na Slovensku, v Slovinsku, Belgicku, Estónsku a v Holandsku. Naopak hodnotenie terajšej ekonomickej situácie sa zhoršilo v Rakúsku, Luxembursku, Lotyšsku a Litve. Hodnotenie ekonomickej situácie sa naďalej zhoršovalo vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku.

 

Výhľad ekonomického rastu eurozóny na obdobie najbližších troch až piatich rokov sa nezmenil a očakáva sa medziročné tempo posilňovania hospodárstva na úrovni 1,7 percenta. Experti predpokladajú, že inflácia v eurozóne za tento rok bude na úrovni 0,7 percenta. Posilnilo sa však strednodobé inflačné očakávanie a predpokladá sa, že do roku 2021 bude inflácia vo výške 1,9 percenta. Predtým sa očakávalo, že inflácia do roku 2021 bude na úrovni 1,8 percenta.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies