EK bude spolupracovať s Imperial Tobacco Ltd. proti falšovaniu cigariet

NETKY.SK • 28 September 2010, 06:59 • 2 min
EK bude spolupracovať s Imperial Tobacco Ltd. proti falšovaniu cigariet

EK bude spolupracovať s Imperial Tobacco Ltd. proti falšovaniu cigariet

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia dnes oznámila uzatvorenie viacročnej dohody so spoločnosťou Imperial Tobacco Limited (ITL) o spolupráci pri potláčaní nezákonného obchodovania s tabakovými výrobkami.
      Podľa právne záväznej dohody bude spoločnosť ITL spolupracovať s Európskou komisiou, jej Úradom pre boj proti podvodom (OLAF) a orgánmi presadzovania práva v členských štátoch a pomáhať v boji proti pašovaniu a falšovaniu cigariet. Dohoda predpokladá, že spoločnosť ITL v priebehu 20 rokov poskytne Komisii a členským štátom významné finančné príspevky v celkovej hodnote 300 miliónov USD (207 miliónov eur). Mal by to byť významný príspevok k úsiliu EÚ bojovať proti nezákonnému obchodovaniu s tabakom, pri ktorom EÚ a členské štáty každý rok prichádzajú o miliardy eur.
      "Pašované a falšované tabakové výrobky klamú nás všetkých: vlády, spotrebiteľov a seriózne podniky. Dnešná dohoda uzatvorená so spoločnosťou Imperial Tobacco vyšle silný a odstrašujúci signál zločincom pašujúcim cigarety a v obrovskej miere zvýši naše možnosti túto nezákonnú činnosť vykoreniť," vyhlásil komisár pre dane a colnú úniu, audit a boj proti podvodom Algirdas Šemeta.
      Odhaduje sa, že EÚ a členské štáty každoročne prichádzajú o takmer 10 miliárd eur v podobe nezaplatených daní z falšovaných a pašovaných tabakových výrobkov. Navyše, falšovanie a iné formy pašovania vytvárajú paralelný nezákonný dodávateľský reťazec, ktorý narúša legálne distribučné kanály a nespravodlivo konkuruje pravým výrobkom distribuovaným legálnou cestou. Nezákonné obchodovanie s cigaretami sa často využíva na financovanie ešte nebezpečnejších nezákonných činností, ako je terorizmus a organizovaná trestná činnosť. Zo všetkých uvedených dôvodov sa pre komisiu a členské štáty EÚ stáva boj proti falšovaniu a pašovaniu cigariet významnou prioritou.
      Počas uplynulých niekoľkých rokov sa aj napriek úspechu opatrení, ktoré prijala EÚ, členské štáty a tabakový priemysel, výskyt pašovaných a falšovaných cigariet naďalej rozširuje a narastá. Komisia preto zintenzívnila svoje úsilie v boji proti nezákonnému obchodovaniu s falšovanými cigaretami. Patrí sem spolupráca s úradníkmi orgánov presadzovania práva z členských štátov a tretích krajín pri vyšetrovaní falšovania cigariet, vyhľadávaní a narúšaní výroby falšovaných cigariet a zaznamenávaní prípadov zadržania falšovaných cigariet v EÚ s následným úsilím zistiť zdroj výrobku a získať iné závažné informácie.
      ITL bude okrem toho vychádzať z existujúcich kontrol dodávateľského reťazca, pričom posilní revízny proces pri výbere a monitorovaní zákazníkov v záujme lepšieho sledovania pohybu určitých balení a poskytovania rozšírenej podpory európskym orgánom presadzovania práva v boji proti nezákonnému obchodovaniu s cigaretami.
      Dohoda obsahuje aj účinné postupy sledovania pohybu výrobkov umožňujúce orgánom presadzovania práva určiť zdroje a miesta dodania zásielok značkových produktov spoločnosti ITL a overiť, či nie sú falšované. V súlade s dohodou spoločnosť ITL určité balenia doplní informáciou o cieľovom maloobchodnom trhu, veľké balenia cigariet typu "master case" označí nálepkami so strojovo snímateľným čiarovým kódom a implementuje ďalšie postupy na zlepšenie sledovania pohybu svojich výrobkov.
      Súčasťou dohody je tiež záruka, že spoločnosť ITL zaplatí aj v prípade, že v budúcnosti budú v EÚ zabavené jeho pravé výrobky v množstvách presahujúcich špecifikované hodnoty. Na tieto platby budú mať nárok všetky zúčastnené členské štáty.
      EÚ a jeho členovia sú viazaní dohodami aj v spolupráci s inými svetovými výrobcami a distribútormi cigariet. Únia a desať členských štátov 9. júla 2004 podpísali so spoločnosťou Philip Morris International dohodu o boji proti pašovaniu a falšovaniu tabakových výrobkov.  So spoločnosťou Japan Tobacco International podpísala EÚ a 26 členských štátov dohodu o boji proti pašovaniu a falšovaniu tabakových výrobkov 14. decembra 2007, kým dohoda o spolupráci so spoločnosťou British American Tobacco existuje s EÚ a 24 členskými štátmi od 15. júla 2010.
      Dnes sa rozhodlo aj o tom, že všetkých 27 členských štátov sa stalo zmluvnými stranami dohôd o spolupráci so spoločnosťami Philip Morris International a Japan Tobacco International.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies