EIB odobrila financovanie prvých projektov z Junckerovho investičného balíka

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 12:30 • 2 min
EIB odobrila financovanie prvých projektov z Junckerovho investičného balíka

BRUSEL - Riadiace orgány Európskej investičnej banky (EIB) a Európskeho investičného fondu (EIF) v utorok (21.4.) odobrili prvé projekty a transakcie, ktoré budú čerpať finančné zdroje EÚ cez Európsky fond pre strategické investície (EFSI). Informovala o tom dnes Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

V rámci iniciatívy EFSI, ktorú po nástupe do funkcie predstavil predseda EK Jean-Claude Juncker, sa očakáva mobilizácia 315 miliárd eur na podporu strategických investičných projektov. EIB, ktorá je "vlastníctvom" všetkých 28 krajín EÚ, v rámci tohto projektu prevzala riziko prefinancovávania investícií väčšieho rozsahu tak vo verejnom, ako aj v súkromnom sektore.

 

Európsky investičný fond je zložka EIB, ktorá sa zameriava na rizikové financovanie, jeho hlavným poslaním je však podporovať európske malé a stredné podniky tým, že im uľahčí prístup k financiám.

 

Predseda EIB Werner Hoyer dnes v správe pre médiá uviedol, že keď Juncker predstavil tento náročný investičný plán pre Európu, Európska investičná banka sľúbila, že podá pomocnú ruku a ústretovo podporí nové investície ešte pred formálnym založením EFSI.

 

"Splnili sme tento záväzok. Schválenie prvých projektov a transakcií vytýčených cez EFSI prichádza štyri mesiace po tom, ako sme Juncker a ja predstavili investičný plán a jeden mesiac po tom, ako banka EÚ dosiahla, o deväť mesiacov skôr ako bolo plánované, ďalšie úverové ciele dohodnuté v roku 2013 pre navýšenie kapitálu," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení Hoyera.

 

Predseda EIB spresnil, že projekty, ktoré riadiace orgány banky a EIF schválili, sú zamerané na zlepšenie sektorov inovácií, zdravotníctva, dopravy a priemyslu, čiže na všetky odvetvia, ktoré majú zásadný význam pre hospodársky rast a konkurencieschopnosť EÚ.

 

Prvé projekty vyčlenené zo "zásobníka projektov" EFSI a odobrené EIB zahŕňajú investície do zdravotníckeho výskumu v Španielsku, rozširovanie letiska v Chorvátsku, výstavbu 14 nových zdravotníckych zariadení na území Írska a podporu priemyselných inovácií v Taliansku.

Riadiaci výbor EIB schválil na tento účel úvery v celkovej výške do 300 miliónov eur, pričom projekty verejného aj súkromného sektora, ktoré budú financované prostredníctvom iniciatívy EFSI, predstavujú celkové investície okolo 850 miliónov eur.

 

Po schválení zo strany najvyššieho orgánu EIB sa očakáva, že potrebné rokovania o finančných a právnych záležitostiach budú dokončené v najbližších mesiacoch. V tom istom období budú Riadiacemu výboru EIB predložené ďalšie projekty na schválenie. V druhom slede schvaľovania pôjde o programy zamerané na obnoviteľné zdroje energie a projekty v oblasti energetickej účinnosti, na podporu výskumu, vývoja a inovácií, tiež na digitálne a sociálne projekty z oblasti infraštruktúry a väčší objem úverov dostanú aj projekty pre malé a stredné podniky.

 

V pondelok (20.4.) bola schválená aj prvá transakcia EIF v rámci snáh EFSI stimulovať rast a konkurencieschopnosť podnikov. Transakcia má za cieľ mobilizovať celkové investície vo výške 1,3 miliardy eur. Ide o úvery, ktoré smerujú do Francúzska, Portugalska a Británie. Schválenie ďalších podobných transakcií sa očakáva v nadchádzajúcich mesiacoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies