Egypt odmietol zahraničnú kritiku odsúdenia novinárov

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 09:10 • 2 min
Egypt odmietol zahraničnú kritiku odsúdenia novinárov

KÁHIRA - Egypt odmietol v pondelok zahraničnú kritiku svojho justičného systému a zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí po tom, ako televízna stanica al-Džazíra so sídlom v Katare vyzvala Egypt na zrušenie rozsudku nad svojimi tromi novinármi a odmietla sedemročné tresty väzenia.

slovakia

left justify in out

"Egyptské ministerstvo zahraničných vecí dôrazne odmieta akýkoľvek komentár zahraničnej strany, ktorý vytvára pochybnosti o nezávislosti egyptskej justície a spravodlivosti jej rozsudkov," napísalo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

 

Egyptský súd odsúdil dnes troch novinárov al-Džazíry na sedem rokov väzenia. K odsúdeným patria Austrálčan Peter Greste, korešpondent al-Džazíry so sídlom v Keni, a tiež šéf káhirskej redakcie anglického vysielania al-Džazíry Mohamed Fahmy, ktorý má dvojité kanadsko-egyptské občianstvo.

 

Tretím obžalovaným bol Egypťan Bahir Muhammad, ktorého navyše odsúdili na ďalšie tri roky väzenia pre obvinenia týkajúce sa vlastnenia zbrane.

 

Riaditeľ anglického vysielania al-Džazíry Al Anstey vo vyhlásení uviedol, že "neexistuje ospravedlnenie" za uväznenie ich troch kolegov čo len na jedinú minútu. Dodal, že ich odsúdenie odporuje logike, akémukoľvek zdaniu spravodlivosti a nedáva zmysel, informovala agentúra Reuters.

 

Anstey zdôraznil, že je iba jedno rozumné východisko - a to zrušiť rozsudok a aby Egypt uznal spravodlivosť. Povedal tiež, že nebudú mlčať a budú pokračovať v úsilí o skončenie väznenia svojich kolegov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies