Egypt kúpil z Ruska protivzdušný systém, s lietadlami zatiaľ váha

NETKY.SK • 19 November 2013, 11:05 • 2 min
Egypt kúpil z Ruska protivzdušný systém, s lietadlami zatiaľ váha

KÁHIRA - Ruská a egyptská vláda sa dohodli na dodávkach protivzdušných obranných systémov.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to v pondelok šéf ruskej dodávateľskej organizácie Rostec Sergej Čemezov, podľa ktorého už obe strany dohodu podpísali. Stalo sa tak tri dni po odchode ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova a šéfa rezortu obrany Sergeja Šojgua. Dvojica pricestovala do Káhiry s cieľom podpísať lukratívne kontrakty s tamojšou vládou po zvrhnutí islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Rusko ponúkalo na predaj aj helikoptéry a lietadlá za takmer 1,5 miliardy eur. Financovať by ich údajne mohla Saudská Arábia, ktorá podporovala Mursího zvrhnutie.

Niekdajší Sovietsky zväz bol hlavným dodávateľom zbraní do Egypta v 60. a začiatkom 70. rokov. Spolupráca však upadla po podpise mierovej zmluvy s Izraelom, keď Káhira dostávala štedrú pomoc od Spojených štátov. Washington však v reakcii na situáciu po júlovom zosadení prvého demokraticky zvoleného prezidenta Mursího armádou postupne zastavil finančnú i vojenskú podporu moslimskej krajiny vo výške 1,5 miliardy dolárov (1,1 mld. eur) ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies