Staromestské námestie v Prahe pokrylo vyše 22-tisíc krížov nakreslených bielou kriedou

NETKY.SK • 24 Marec 2021, 11:04 • 2 min
Staromestské námestie v Prahe pokrylo vyše 22-tisíc krížov nakreslených bielou kriedou

PRAHA - Dlažbu na Staromestskom námestí v Prahe symbolicky pokryli tisíce krížov, ktoré symbolizujú obete epidémie koronavírusu, ktorých počet v Česku sa blíži k 25-tisíc.

slovakia

left justify in out

Kríže sú nakreslené kriedou a sú súčasťou happeningu, ktorým si chce hnutie uctiť obete epidémie. Na 22. marca totiž pripadá výročie úmrtia prvého českého pacienta s ochorením COVID-19. Bol ním 95-ročný muž, ktorý zomrel v pražskej Nemocnici na Bulovke. Kríže sú podľa hnutia "symbolom vlády zmarených životov".

"Mnohí z nich zomreli zbytočne. Zodpovednosť nesie vláda zmarených životov, ktorá uprednostňuje svoje kšefty pred svojimi občanmi. Za COVID-19 vláda nemôže, za zbytočne zmarené životy áno," napísal na Twitteri predseda spolku Benjamin Roll.

 



Podľa člena zastupiteľstva Prahy 1 Davida Bodečka je na dlažbe historického námestia vyše 22 000 krížov. Polícia pôvodne uviedla, že happening nie je protiprávnym konaním a kriedou nakreslené kríže budú popoludní odstránené. Nakoniec sa tak nestane a počká sa, kým kríže nezmyje dážď. Rozhodli sa tak členovia koalície na pražskom magistráte, ktorú tvoria zoskupenie Praha sebe, Piráti a Spojené sily pre Prahu.

 

 

 

Obete epidémie koronavírusu si na poludnie pripomenula aj iniciatíva Minúta ticha. V rámci tejto piety sa v celom Česku rozozneli zvony kostolov. Hlavné mesto Praha nechala večer neosvetlenú Petřínsku rozhľadňu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona