ECB prekvapivo znížila sadzby, kľúčový úrok klesol na nové minimum 0,05 %

NETKY.SK • 4 September 2014, 14:36 • 2 min
ECB prekvapivo znížila sadzby, kľúčový úrok klesol na nové minimum 0,05 %

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) nečakane znížila úrokové sadzby. Informovali o tom ECB a agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rada guvernérov ECB prekvapivo znížila kľúčový úrok v eurozóne, ktorý s platnosťou od 10. septembra klesne na nové historické minimum 0,05 %. Banka tiež znížila sadzbu pre jednodňové refinančné operácie o 10 bázických bodov na 0,30 % a rovnako o 10 bázických bodov znížila aj depozitnú sadzbu, ktorá klesne hlbšie do negatívneho teritória na -0,20 %.

 

ECB týmto spôsobom zareagovala na mimoriadne pomalý rast spotrebiteľských cien. Nízke úrokové sadzby zlacňujú úvery a investície a podporujú ekonomiku, čím sa tiež zvyšujú inflačné tlaky.

 

V auguste poklesla medziročná miera inflácie v eurozóne na 0,3 %, čo je najmenej od októbra 2009. Dôvodom bolo zlacnenie energií. Tempo rastu spotrebiteľských cien zostáva už dlhé mesiace hlboko pod inflačným cieľom ECB. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod 2 %. Navyše, ekonomika eurozóny na jar stagnovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies