ECB môže zvýšiť program nákupu dlhopisov až na 2,4 bilióna eur

NETKY.SK • 30 September 2015, 22:07 • 2 min
ECB môže zvýšiť program nákupu dlhopisov až na 2,4 bilióna eur

LONDÝN - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) považuje za možné, že Európska centrálna banka (ECB) výrazne rozšíri svoj program výkupu dlhopisov. Aktuálne plánuje v jeho rámci nakúpiť dlhopisy približne za 1,1 bilióna eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Neprekvapilo by nás, keby centrálna banka už začiatkom decembra oznámila, že predlžuje program za rok 2016 až do polovice roka 2018 a zvyšuje jeho objem až na 2,4 bilióna eur," uviedol v dnes zverejnenej správe hlavný ekonóm S&P pre Európu Jean-Michel Six. ECB môže cítiť potrebu konať vzhľadom na celosvetovo nízku infláciu, všeobecnú slabosť ekonomiky a ochladenie rastu v Číne. S&P aktuálne predpokladá, že čínska ekonomika v roku 2016 vzrastie len o 4,4 % (doteraz prognózovala 6,3 %) a v roku 2017 o 3,9 % (6,1 %).

 

ECB spustila nákup dlhopisov v marci a do jesene 2016 plánuje prostredníctvom programu napumpovať do ekonomiky eurozóny 1,14 bilióna eur. Šéf ECB Mario Draghi približne pred týždňom vyhlásil, že banka aj napriek nárastu rizík vo svetovej ekonomike zatiaľ program nerozšíri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies