EBOR plánuje v Poľsku tento rok investovať 600 až 700 miliónov eur

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 13:37 • 2 min
EBOR plánuje v Poľsku tento rok investovať 600 až 700 miliónov eur

VARŠAVA - Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) plánuje investovať v Poľsku tento rok 600 až 700 miliónov eur. V rámci tohtoročného investičného plánu chce EBOR okrem iného podporiť aj projekt návratu varšavskej burzy k rastu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Varšavská akciová burza dokázala prekonať aj konkurenta z Viedne a stať sa najväčším akciovým trhom v strednej a vo východnej Európe. No jej celková trhová kapitalizácia klesla medziročne ku koncu marca o 26 % na 1 bilión zlotých (227,69 miliardy eur). Dva kľúčové sektory, a to bankový a energetický, totiž poškodili kroky štátu ako zavedenie bankovej dane či vyvíjanie nátlaku na štátne energetické firmy, aby pomohli stratovým uhoľným baniam.

 

Od začiatku roku 2015 vzrástli akciové indexy na burze vo Viedni a v Budapešti o 6,5 %, respektíve o 77 %. Naopak, hlavný index varšavskej burzy za dané obdobie klesol o 17 %.

Ako uviedol riaditeľ poľskej pobočky EBOR Grzegorz Zielinski, banku veľmi znepokojujú ďalšie vyhliadky rastu kapitálového trhu v Poľsku, keďže ten je mimoriadne dôležitý pre vývoj ekonomiky. Ako dodal, banka by preto negatívny trend v tejto oblasti rada zmenila.

 

EBOR vznikla s cieľom pomôcť krajinám bývalého komunistického bloku pri transformácii na trhovú ekonomiku. V samotnom Poľsku investovala do dnešných dní do viac než 365 projektov, pričom objem investícií dosiahol takmer 8 miliárd eur. Okrem iného požičala varšavskej burze. "V tomto roku sme už podpísali dohody približne za 200 miliónov eur," povedal Zielinski s tým, že za celý rok by chceli podporiť projekty v hodnote 600 až 700 miliónov eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies