E. Vášáryová a V. Michal sú laureátmi bratislavskej Ceny Júliusa Satinského

NETKY.SK • 28 Február 2011, 07:57 • 2 min
E. Vášáryová a V. Michal sú laureátmi bratislavskej Ceny Júliusa Satinského

E. Vášáryová a V. Michal sú laureátmi bratislavskej Ceny Júliusa Satinského

slovakia

left justify in out

img

Herečka Emília Vášáryová a zakladateľ kníhkupectva Artforum Vladimír Michal sa stali novými laureátmi Ceny Júliusa Satinského Bratislavská čučoriedka. Ceny im slávnostne udelili na víkendovom 10. ročníku Bratislavského bálu. O laureátoch rozhodla porota podľa tradičných kritérií bratislavského patriotizmu, akými sú ľudskosť, profesionalita i snaha urobiť pre mesto niečo užitočné a výnimočné.
      Cenu v kategórii Osobnosť získala Emília Vášáryová za nezameniteľný prínos do kultúrneho života Bratislavy. Už 47 rokov účinkuje v Slovenskom národnom divadle, kde stvárnila množstvo postáv. Dnes hrá v inscenáciách Matka Guráž a jej deti, Maryša, Dom v stráni, Posledná cigara a Tančiareň. Je aj filmová herečka. Pred kamerou debutovala vo filme Dáždnik sv. Petra a v roku 1963 zažiarila vedľa Jána Wericha v legendárnom filme Vojtecha Jasného Až přijde kocour, ktorý bodoval aj na filmovom festivale v Cannes. Jej herectvo v ostatných rokoch využil aj český režisér Ján Hřebejk vo filmoch Pelíšky, Horem pádem, Kráska v nesnázích a Nestyda. Okrem hereckých kvalít ocenenej porota prihliadala aj na osobnú angažovanosť vo veciach verejných a charitatívnu činnosť.
      Vladimír Michal sa stal laureátom v kategórii Idea–Počin. Cenu získal za 20 rokov rozvíjania Artfora – dobrodružstva myslenia, ktoré vzniklo v obývačke petržalského bytu. Hoci hlavným nástrojom sa stali knihy a vlajkovou loďou kníhkupectvo na Kozej ulici, Artforum boli i koncerty, výstavy, časopis, klub, Literárny festival, spravodajský server Inforum, vydavateľstvo, množstvo besied a krstov kníh. Tam čítali svoje verše Milan Rúfus i Jevgenij Jevtušenko, na otázky odpovedali Robert Fulghum, Vladimír Sorokin, Péter Esterházy či Pavel Kohout. V Artfore čitatelia mohli stretnúť Ruda Slobodu, Milana Šimečku, poslednú autogramiádu tam mal Julo Satinský. Michal pred 20 rokmi nosil v ruksaku knihy z Prahy, aby bolo čo predávať, dnes už za pult kníhkupectva sa dostane zriedkavo. Nadšenie a idealizmus prešli mnohými skúškami, Artforum však vždy smeroval k spoločensky zodpovednému podniku. O tom svedčí dlhoročné partnerstvo s Bratislavskou komunitnou nadáciou, občianskym združením Návrat, s Nota Bene, aj jeho práca v správnej rade nadácie Ekopolis. Päť kníhkupectiev a vydavateľstvo je pokračovanie príbehu Artfora.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies