E. CHMELÁR: Nežná revolúcia sa neskončila, dokončime ju

NETKY.SK • 15 November 2010, 08:14 • 2 min
E. CHMELÁR: Nežná revolúcia sa neskončila, dokončime ju

E. CHMELÁR: Nežná revolúcia sa neskončila, dokončime ju

slovakia

left justify in out

img

Nežná revolúcia sa neskončila - dokončime ju. Pod takýmto heslom sa dnes stretlo na Hodžovom námestí asi 50 ľudí, ktorí pri príležitosti blížiaceho sa výročia Nežnej revolúcie upozornili na nesplnené požiadavky vtedajšieho VPN a poukázali na rozpor medzi demokratickými ideálmi a praxou v duchu najlepších tradícií Charty 77.
V prijatej Občianskej charte 2010 upozorňujú, že v novembri 1989 ľudia pocítili krátky závan nádeje, ktorá sa však po rokoch rozplynula ako premárnená šanca. Na jednej strane sa podľa nich podarilo vybudovať základy slobodného a rovnoprávneho spolužitia všetkých občanov, no na strane druhej sa otupuje pluralita verejného diskurzu. "Sloboda sa zamieňa za lojalitu k jedinému ekonomickému systému, v čoraz väčšej miere sa prijímajú zákony smerujúce proti duchu Nežnej revolúcie a demokracia sa zo spontánnych aktivít občianskej spoločnosti mení na vyprázdnenú a zneužiteľnú formálnu procedúru," konštatujú v charte.
Vysokoškolský učiteľ Eduard Chmelár je presvedčený, že v novembri 1989 nebola demokracia nastolená, keďže nastoliť možno len diktatúru. "My sme dostali príležitosť, aby sme začali budovať demokratické vzťahy. No za tie dve desaťročia sa ukazuje, že ideálom Nežnej revolúcie sa skôr vzďaľujeme, a že túto spoločnosť ovládajú ľudia, ktorí na občana zabúdajú, nepotrebujú ho a okrem volebného aktu im prekáža," povedal pre TASR. Myslí si, že demokracia má budúcnosť iba vo svoje participatívnej forme.
Chmelár sa domnieva, že Nežná revolúcia má byť príležitosťou na predkladanie návrhov, ako posilňovať jej myšlienky a nie na "vracanie zatuchnutého ducha partizánstva, keď zopár ľudí spomína a zveličuje svoje zásluhy".
Charta 2010 obsahuje aj konkrétne požiadavky, ktoré by mali súčasný systém zlepšiť. Jej signatári napr. trvajú na uzákonení zákazu prijímania darov pre politické strany od podnikateľských subjektov, reforme volebného systému, ktorá by umožňovala kandidovať do parlamentu aj nezávislým osobnostiam bez straníckych kandidátok, maximalizovaní váhy preferenčných hlasov bez percentuálneho obmedzenia, zrušení volebnej kaucie, znížení kvóra potrebného na vstup do parlamentu na tri percentá voličských hlasov či priamej voľbe verejného ochrancu ľudských práv občanmi a zvýšení jeho právomocí. "Občan je čoraz viac apatický a nechodí k voľbám. Existujú nástroje, ako tomu zamedziť," vysvetlil požiadavky Chmelár.
Na zúčastnených apeloval, že v systéme, ktorý je podľa environmentalistov neudržateľný, podľa feministiek patriarchálny, podľa mierových aktivistov militaristický, podľa alterglobalistov hlboko nespravodlivý a podľa menšín rasistický, nie je možné uspokojiť sa s takýmito trendmi. "Demokraciu treba brať vážne. Nežná revolúcia sa neskončila. Dokončime ju," dodal.
Občiansku chartu 2010 podpísalo 21 ľudí. Okrem Chmelára je medzi nimi napr. politológ Juraj Marušiak, environmentalista Juraj Mesík, vysokoškolský učiteľ či bývalý minister školstva SR Peter Ponický. Na záver podujatia si zapálením sviečok uctili obete totalitných režimov a štrnganím kľúčov odzvonili všetkým politikom, ktorí paralyzujú demokraciu v tejto krajine korupciou, partokraciou, elitárstvom a autoritárstvom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies