Dvojica amerických kongresmanov vyzvala na poskytnutie smrtiacich zbraní Ukrajine

NETKY.SK • 11 Február 2015, 10:21 • 2 min
Dvojica amerických kongresmanov vyzvala na poskytnutie smrtiacich zbraní Ukrajine

WASHINGTON - Dvaja členovia výboru Snemovne reprezentantov USA pre ozbrojené sily vyzvali v utorok na poskytnutie smrtiacich zbraní v hodnote jednej miliardy dolárov Ukrajine. Kongres tým ďalej zvyšuje tlak na prezidenta Baracka Obamu, aby pomohol Kyjevu brániť sa proti Ruskom podporovaným separatistom, napísala dnes agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Republikán Mac Thornberry, ktorý je predsedom daného výboru, a demokrat Adam Smith predložili legislatívu poskytujúcu výcvik, vybavenie a smrtiace zbrane ukrajinským bezpečnostným silám do 30. septembra 2017 so zámerom "zabezpečiť suverenitu územia pred cudzími agresormi".

 

"Zdá sa, že sa Rusko rozhodlo vrátiť do čias studenej vojny," povedal Smith na tlačovej konferencii, odkazujúc na anexiu Krymského polostrova Ruskom a jeho vpád na východnú Ukrajinu. Smith zároveň konštatoval, že uvalenie ekonomických sankcií na Moskvu vôbec nezmenilo počínanie ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

Thornberry, ktorý sa počas uplynulého víkendu zúčastnil so senátormi na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, uviedol, že "obidve strany plne podporujú možnosť sebaobrany Ukrajincov".

 

Obama stále zvažuje dodanie smrtiacich zbraní ukrajinskej armáde. V utorok hovoril s lídrami Ruska i Ukrajiny. Obama v rozhovore s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom opäť zdôraznil svoju podporu suverenite Ukrajiny a vyzdvihol dôležitosť diplomatického riešenia krízovej situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies